Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ CNN ]

04. 12. 2022. 08:37 >> 08:36

ŠIROM SVIJETA

Luksuzni hoteli od istorijskog značaja

Dok mnogi hoteli iza svih vrata imaju bogate i raznovrsne priče, postoji nekoliko širom svijeta koji se ističu po značajnim, skandaloznim ili čak tragičnim scenama koje su se tamo nekada odvijale, a sada su postale ključni dio njihove privlačnosti.

Pogledajte listu nekih od najzanimljivijih hotela širom svijeta. 

Hotel Čelsi, Njujork

Legendarni hotel Čelsi na Menhetnu ponovo je otvoren ranije ove godine nakon velikog renoviranja koji je oživio 134-godišnju zgradu, a da pritom nije izgubio ništa od svog boemskog duha.

Sa otvaranjem svog prvog Lobi Bara – vibracije su starinski lusteri, originalni mozaički podovi i zidovi obloženi drvetom – svako sada može da svrati da upije atmosferu ovog legendarnog mjesta čiji je dugogodišnji stanovnik uključivao Marka Tvena , Džeksona Poloka, Artura Milera, Boba Dilana i Madonu. Gosti mogu posjetiti i sobu 100 -- gdje je protagonistkinja pank scene Nensi Spungen izbodena, a njen dečko Sid Višas kasnije optužen za ubistvo.

Vatergate Hotel, Vašington DC

Soba 214 hotela Votergejt -- sada nazvana soba skandala -- je mjesto gdje su u junu 1972. orkestratori zloglasne provale u Votergejt održavali vezu preko radija sa provalnicima u sjedištu Nacionalnog komiteta Demokratske stranke preko puta.

Prostoriju je 2017. godine preuredio kostimograf Lin Paolo „Skandal” i sada je stilski omaž 1970-im i najvećim političkim uznemiravanjima Amerike. Potencijalni špijuni mogu da uživaju u dvogledu Scandal Suite-a, ručnoj pisaćoj mašini, magnetofonu na kolut-na-motulj i odabranoj kolekciji knjiga, ili jednostavno da se prepuste redovnim sadržajima kao što su plišani ogrtači, čaršavi od 300 niti i kupatilo nalik spa centru.

Casa Malca, Tulum, Meksiko

Casa Malca je šik butik hotel u uvijek popularnom karipskom primorskom gradu Tulum, prepun savremenih umetničkih djela iz lične kolekcije vlasnika umjetničkih prodavaca Lija Malke. Vjeruje se da je vila ranije bila u vlasništvu sasvim drugačije vrste dilera, čovjeka koji vam je možda poznat iz TV emisije „Narkos“.

Da, smatra se da je ovo bilo primorsko skrovište narkobosa Pabla Eskobara, napušteno nakon njegove smrti 1993. Ojačani zidovi otporni na metke i tuneli za evakuaciju su otvoreni; Persijski tepisi, zidovi prekriveni korom drveta i prostori za meditaciju su unutra. Postoji eklektična kombinacija od 71 apartmana i soba na plaži.

Europa Hotel, Belfast, Sjeverna Irska

Hotel Evropa u Belfastu proslavio je svoju 50. godišnjicu 2021. godine i imao je više za slavlje od većine: Ovaj odvažni preživjeli je poznat kao hotel sa najviše bombi na svijetu. Otvoren je na vrhuncu 30-godišnjeg sukoba poznatog kao Nevolje, tokom kojeg su mnogi hoteli u Sjevernoj Irskoj bombardovani ili prisiljeni da se zatvore, i bio je meta 33 puta između 1970. i 1994. godine.

Tadašnji američki predsjednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari izabrali su Evropu kao svoju bazu tokom svojih posjeta 1990-ih da bi podstakli mirovni proces i apartman koji su koristili sada nosi ime po njima. U modernoj, mirnoj Sjevernoj Irskoj, burna prošlost Evrope je na sreću davno iza nje: to je sada uglađen boravak sa četiri zvjezdice koji gostima nudi toplu dobrodošlicu na jednoj od najboljih lokacija ovog prijateljskog grada.

Hotel Majapahit Surabaia, Indonezija

Osnovan 1910. godine kao Hotel Oranje, kada je Indonezija bila pod holandskom vlašću, preimenovan je u Hotel Iamato tokom japanske okupacije Indonezije u Drugom svjetskom ratu i koristio se kao štab japanskih snaga.

Potom je ušao u istoriju sa „incidentom u hotelu Jamato“ iz 1945. godine kada se kaže da su revolucionari za nezavisnost otrgli plavu traku holandske zastave iznad hotela kako bi stvorili crveno-bijeli standard Indonezije. Sledećeg mjeseca, bitka kod Surabaje će biti ključni trenutak u konačno uspješnom ratu za nezavisnost Indonezije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније