Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ Klix.ba ]

30. 08. 2023. 09:20 >> 09:26

OMILjENI LjETNjI DESERT

Po čemu se razlikuju đelato i sladoled?

Iako Italijani riječ đelato koriste za sladoled, ta dva pojma uglavnom ne opisuju istu stvar. Na prvi pogled, poprilično su slični – slatki hladni deserti, a oba se prave sa sličnim sastojcima. Ali, njihove sličnosti tu završavaju.

Između sladoleda i gelata postoje značajne razlike kada su u pitanju omjeri sastojaka i tekstura, ali i proizvodni procesi. 

Ako se pitate koja od ove dvije poslastice je prva napravljena, to je, svakako đelato.

Moderni gelato vuče korijene iz Italije još iz 16. vijeka, dok su stanovnici s druge strane okeana modernu verziju sladoleda upoznali tek dva vijeka kasnije. Međutim, i gelato i sladoled, prema mišljenjima istoričara vuku korijene iz azijskih kultura, gdje se još ranije konzumirao drobljeni led uz različite arome.

I đelato i sladoled su smrznuti mliječni deserti napravljeni od mlijeka, slatke pavlake, šećera, dodatka različitog voća ili aroma.

Glavna razlika je u tome što đelato ima niži postotak masnoće, više mlijeka nego pavlake i proizvodi se procesom sporog mućenja. Zbog toga ima manje kalorija i manje vazduha, što čini njegovu teksturu gušćom, a ukus punijim i koncentrisanijim u poređenju sa sladoledom.

Zbog svoje gustoće đelato se obično čuva na višoj temperaturi od običnog sladoleda kako bi se osigurao savršen nivo kremaste teksture i svilenkasti završetak koji su bitne karakteristike svakog gelata. Takođe, postoje razlike u načinu na koji se poslužuju. Dok se sladoled grabi na kuglu i tako stavlja u kornet ili posudu, đelato se pljosnatom špatulom razvlači po kornetu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније