Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

P.R. [ Anadolija ]

26. 03. 2024. 14:32 >> 14:34
Čitaj mi:

Keukenhof u Nizozemskoj

Jedan od najvećih svjetskih vrtova lala slavi 75. godišnjicu

Rascvjetani vrtovi tulipana u Nizozemskoj i ovog proljeća dočekuje posjetioce iz cijelog svijeta, a posebno vrt lala Keukenhof koji je smješten u malom gradu Lise i koji se ubraja među najveće svjetske vrtove te vrste.

Nizozemska je najveći svjetski komercijalni proizvođač tulipana i svojim šarenim poljima lala svakog proljeća dočekuje posjetioce iz cijelog svijeta.

U aprilu i maju, tulipani cvjetaju u gotovo svim bojama, kraseći mali grad Lise i unoseći čaroliju i vedrinu u živote njegovih stanovnika.

Keukenhof ove godine slavi 75. godišnjicu svog postojanja i prava je atrakcija za strane turiste.

Šefica ovogodišnjeg projekta Dana Keukenhoda Anamari Hirards za Anadoliju je kazala da je vrt otvoren od 21. marta do 12. maja, a da je upravo sada period kada su tulipani u punom svatu.

"Tulipan je ikona Nizozemske i glavna je atrakcija za posjetioce iz inostranstva", rekla je Hirards.

Ističući kako su vrtlari krajem prošle godine u Keunkenhofu zasadili oko sedam miliona lukovica tulipana, Hirards je kazala da se u tom vrtu nalazi oko 800 vrsta tog cvijeta.

"Oko 1,4 miliona ljudi posjeti naš vrt svake godine, odnosno tokom osam sedmica naše sezone. Četiri petine posjetilaca su stranci" kazala je Hirards.

Turistkinja iz Rusije Julija Mihajlova kazala je da je prvi put u Keukenhofu i da je očarana šarenilom i ljepotom tulipana.

"Vrijeme je oblačno i sivo, ali boje tulipana su mi dale osjećaj sreće. Uživam u bojama i mirisu vrta. Proljeće je u punom smislu riječi", kazala je Mihajlova.

Mladi Englez Čarsl Dadli je posjetio Keukenhof sa svojim prijateljima iz Londona, a za Anadoliju je kazao da su krenuli u Amsterdam i da su se zadržali u vrtovima tulipana koji su stvarno odmor za oči i dušu.

"Nestvarno djeluje, kao da su plastični. Imate osjećaj da su obojeni. Možda se i vratim za nekoliko sedmica", kazao je Dadli.

Keukenhof slavi 75. godišnjicu, a ovogodišnju sezonu otvorila je holandska princeza Margriet Franciska.

Keukenhof je vrt koji se prostire na oko 32 hektara, a na njegovom uređenju radi 40 vrtlara. Ima oko 15 kilometara posebno uređene staze za šetnju.

Prvi tulipani u Evropu stigli su sa prostore današnje Turske u drugoj polovini 15. vijeka. Lukovice lala koje je poslao ambasador Austro-Ugarske u Istanbulu Ožje Gilen de Bizbek, koji je takođe bio botaničar, prvo su stigle u Beč, a zatim u Nizozemsku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније