Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

28. 03. 2024. 12:39 >> 12:39
Čitaj mi:

"ON DONOSI ZADNJU RIJEČ"

Ko je „tajanstveni igrač“ koji odlučuje o sudbini vašeg stambenog kredita?

Ako ste mislili da je najveći stres prilikom apliciranja za stambeni kredit samo odobrenje istog, varate se. Stres nastupa jedan korak ranije. Onog momenta kada smo odlučili da uđemo u sagu zvanu ‘kupovina sopstvenog krova nad glavom’, upozorili su nas da na ovo obratimo posebnu pažnju. Odnosno, na ovu osobu.

 


Ova rečenica najbolje opisuje trenutno stanje na tržištu nekretnina. Cijene se kreću od 150, 170.000 eura za sedamdesetak kvadrata, a kada to pretočite u kredit – dolazite do rate od oko 650 – 700 eura na 30 godina.

Taman kada pomislite da ‘vaš ključ u ruke’ zavisi samo još od banke, a na šta vi svakako ne možete da utičete, od bankarskog savjetnika ili pak savjetnice dobićete potvrdu o ulozi ‘tajanstvenog igrača’, odnosno osobe koja vam može u 15 minuta odlučiti sudbinu kredita, a to je procjenitelj nekretnine.

Naime, u pitanju su nezavisni procjenitelji, koji nemaju veze sa bankom, i imaju zadatak da procijene da li je cijena za koju ste se rukovali sa prodavcem realna. Da bliže pojasnimo, ova stavka je nezaobilazna prilikom odabira kredita.

Procjenitelj je tu da premjeri nekretninu za koju ste se odlučili, provjeri da li se kvadratura poklapa sa onom koja je upisana u katastru, zabilježi stanje zatečene nekretnine… u suštini – ocijeni da li je dogovorena cijena nešto što se isplati banci da odobri.

Zašto je njegova uloga tako bitna? Pa vrlo jednostavno, ako procjenitelj zaključi da stan vrijedi manje od dogovorene cijene sa prodavcem, banka daje samo 80 procenata traženog kredita, piše Telegraf.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније