Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

17. 04. 2024. 13:20 >> 13:20
Čitaj mi:

TEORIJA

Da li je fatamorgana kriva za brodolom „Titanika”?

Nova analiza dokumenata povezanih sa brodolomom „Titanika” prije 112 godina ukazala su na mogućnost da je najveći putnički brod te 1912. potonuo zbog neobičnog meteorološkog fenomena, takozvane temperaturne inverzije, objavio je nedavno britanski „Tajms”. Kako stručnjaci objašnjavaju, do ovog fenomena dolazi kada hladan vazduh prodre ispod toplijeg, a istoričar Tim Martin tvrdi da je baš on doveo do sudara „Titanika” sa ledenim brijegom.

 

Naime, kako objašnjava Martin, 15. aprila 1912. godine hladan vazduh je uz pomoć Labradorske struje probio front toplog vazduha koji je nosila Golfska struja. Rezultat ovog fenomena, kako objašnjava istoričar, bilo je stvaranje fatamorgane koja je mogla da dovede u zabludu posadu da vjeruje da je ledeni brijeg bio bliže ili dalje u odnosu na mjesto gdje se zaista nalazio.

Poslije 112 godina list navodi da je broj žrtava na „Titaniku”, a procjenjuje se da je stradalo više od 1.500 putnika, mogao da bude manji da mu je u pomoć pritekao brod „Kalifornija”, koji se navodno nalazio u neposrednoj blizini. Martin, kako prenosi „Tajms”, iznosi teoriju da je posada ovog broda vidjela „Titanik”, ali da ju je fatamorgana nastala usljed vremenskog fenomena omela da shvati da je riječ o prekookeanskom plovilu, već su mornari mislili da je u pitanju mali brod.

„Sa ’Kalifornije’ su upućeni svjetlosni signali uz pomoć lampe, ali kako odgovora nije bilo, njena posada je vjerovala da je brod bezbjedno prošao”, navodi Martin.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније