Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

26. 04. 2024. 10:30 >> 10:30
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Ovih šest rečenica djeca uvijek žele čuti od roditelja i kada odrastu

Terapeuti navode što svako odraslo dijete želi čuti od roditelja i zašto su te riječi toliko značajne. Kako rastemo, odnos koji imamo s roditeljima će se sigurno promijeniti – ponekad na bolje, ponekad na gore. Ali njegovanje zdrave dinamike zahtijeva jasnu komunikaciju, poštovanje i empatiju.  


Nedra Glover Tawwab, autorka knjige “Postavite granice, pronađite mir“, podijelila je objavu pod naslovom “Stvari koje odrasla djeca žele čuti“ u kojoj su navedene brojne jednostavne, ali moćne fraze koje roditelji mogu reći svojoj odrasloj djeci.

Nedra i drugi terapeuti su dali svoje komentare o izjavama za koje vjeruju da bi odrasla djeca najviše voljela čuti od svojih roditelja i objasnili zašto ove riječi mogu toliko značiti.

Ovu riječ odrasla djeca žele čuti više od bilo čega drugog, rekao je za HuffPost terapeut i autor Jor-El Caraballo.

“Nove generacije više razmišljaju o odgoju, počeli su u potpunosti razumjeti kako su izbori njihovih roditelja uticali na njih, osobito na njihovo mentalno zdravlje. Potvrda i izvinjenje bi mogli biti ogromna pobjeda za odraslu djecu koja žele prekinuti negativne porodične krugove.

Ako se uz oprosti doda i kako ovo možemo riješiti sve dobija još veće značenje, prenosi Zadovoljna.rs.

Bilo je to jako teško razdoblje mog života
“Iako ova izjava nije izgovor za loše roditeljstvo ili loše ponašanje, ona otkriva da roditelj ne može sve kontrolisati“, objašnjava Glover Tawwab.

Odrasloj djeci znači čuti istinu o tome što se događalo u određenom razdoblju života.

Ponosna sam na tebe
Bez obzira na godine, djeca žele znati da su njihovi roditelji ponosni na ono ko su postali i što su postigli.

“Mnogi roditelji odgajaju svoju djecu da ‘budu bolja’, a ona zatim teže stvoriti više od onog što su im roditelji mogli pružiti“, kaže Caraballo i navodi da iako ovaj stav može razviti samopouzdanje kod djece, stvara i određeni pritisak oko toga koliko su zapravo dobra.

Tvoj životni put je drugačiji od mog, ali ja te podržavam
Možda im se to čini poznatijim, konvencionalnijim ili stabilnijim, ali čak iako djeca ne odaberu isti put kao onaj kojim su išli njihovi roditelji, ona mogu biti zadovoljna i srećna. A važno je da vi poštujete i podržavate tu odluku.

Želiš li savjet ili da te saslušam?
Kada se odraslo dijete suoči s izazovom, ponekad samo mora pronaći rješenje.

“Direktno pitanje žele li savjet ili samo da ih saslušate pokazuje da vjerujte da su sposobni da se nose s problemom“, objašnjava Nedra.

Još sam tu za tebe
Postoji nešto lijepo i utješno znajući da je, čak i u odrasloj dobi, roditelj rame za plakanje.

“Posao roditelja nije gotov kada djeca odrastu. Odnos se samo mijenja“, rekao je terapeut.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније