Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ N1 ]

01. 05. 2024. 20:20 >> 20:20
Čitaj mi:

Modrulj

U Neumu ulovljen morski pas, jedan od najopasnijih

Lokalni ribar u Neumu ulovio je Modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima modri kučak, pas modrac, pas modrak, pas modrulj ili zupka.

Kako javljaju čitatelji hercegovina.info radi se o bebi modrulja koji je težak oko 12 kilograma.

Ovakvi ulovi u Neumu nisu česti, ali ne bi trebali ni da budu jer ih je zabranjeno loviti, mogu se uloviti samo slučajno, a ne planski ili organizovano.

Modrulj nije rijetkost u Jadranskom moru, ali su morski psi koji žive u dubinama i retko se približavaju obali. Ukoliko se približe obali, to je uglavnom u zimskim mjesecima.

Smatra se jednim od najopasnijih na svijetu i najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele ajkule privlači krv pa zabunom, vrijebajući plen poput riba, ali i galebova koji plivaju na površini mora može da napadne čovjeka.

Osim što ih smatraju najopasnijim mnogi ih smatraju najljepšim morskim psima na svijetu.

Riječ je o snažnoj životinji prepoznatljivoj po tijelu koje ima oblik torpeda koje mu omogućava kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 km/h što ih čini jednim od najbržih morskih pasa na svijetu. Na tijelu se ističu dugačke i šiljate peraje, njuška i velike oči.

Zubi modrulja su trouglasti i nazubljeni s oštrim ivicama. To im omogućava hvatanje skliskih riba. Zubi im cijeli život rastu, odnosno, kako jedni otpadnu drugi im narastu.

Ova vrsta morskog psa ime je dobila po modroj boji tijela. Prosječno narastu između tri i po i četiri metra, a teški su do 150 kilograma.

Uz njih se veže još jedno „naj“.

Modrulj je morski pas koji vrlo rado viđen gost kao ulov u ribarskim mrežama pa su zbog pretjeranog izlova postali jedna od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu, pa tako i u Jadranskom moru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније