Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

28. 05. 2013. 10:23 >> 10:50

PRVI PUT U MEDICINI

Matičnim ćelijama liječen moždani udar

Pet teških invalida u Velikoj Britaniji pokazalo je znakove poboljšanja nakon što su prvi put u istoriji prošli liječenje posljedica moždanog udara matičnim ćelijama. Rezultati će biti objavljeni danas.

 

Još je prerano da bi se slavilo, ali profesor Keit Muir s Univerziteta Glazgov kaže da je iznenađen malim do umjerenim oporavkom petoro pacijenata.  Na Evropskoj konferenciji o moždanom udaru koja će danas održava u  Londonu, svijetu će biti predstavljeni rezultati.

Devet oporavljenih bolesnika  u 60-im, 70-im, 80-im godinama života, učestvuje u malom kliničkom testiranju u "Southern General Hospital" u Glazgovu. Istraživanje bi trebalo da ocijeni  sigurnost procedure u kojoj se u oštećeni dio mozga ubrizgavaju matične ćelije. To je jedan od prvih testova liječenja ljudi matičnim ćelijama u svijetu.

Rezultati pokazuju da kod pacijenata do sada nijesu zabilježene štetne nuspojave i da je kod više od pola njih čak bilo poboljšanja zdravstvenog stanja.

Ali,  za sada se još uvijek ne može isključiti mogućnost da je oporavak posljedica placebo efekta zbog medicinske njege  koju pacijenti dobijaju u sklopu tretmana. Ipak, poznato je da se žrtve moždanog udara uglavnom ne uspijevaju značajnije oporaviti nakon što prođe više od šest mjeseci od udara. Svi bolesnici uključeni u testiranje doživjeli su udar prije više od šest mjeseci, a neki i prije pet godina.

Profesor Muir kaže da nijesu očekivali da će se ijedan oporaviti, a kamoli pet.

"Čini se neobičnim da bi sve to moglo biti rezultat slučaja ili placebo efekta", rekao je Muir za "Bi-Bi-Si"(BBC)i dodao:

"Vidjeli smo da neki od pacijenata mogu da hodaju po kući, dok su ranije zavisili od  pomoći drugih. Takođe, neki od njih sada mogu razaznati što se zbiva oko njih... Očekivao sam da ćemo vidjeti vrlo male promjene i da će one biti kratkotrajne. Međutim, neke traju već duže vrijeme", objasnio je.

Jedan od učesnika istraživanja, 80-godišnji bivši učitelj Frank Marš doživio je moždani udar prije pet godina. Nakon toga lijeva ruka mu je oslabila i teško je njome upravljao, a imao je problema i s ravnotežom. Hodao je uz pomoć štapa i više nije mogao da svira klavir. Njegovo se stanje više nije popravljalo sve dok nije dobio injekciju matičnih ćelija. Sada se znatno slobodnije kreće, ima bolju ravnotežu i snagu u ruci, a ponovo može da veže pertle na cipelama.

Nakon prve faze testiranja, metoda će morati da prođe drugu fazu, koja bi trebalo da  utvrditi jesu li zabilježena poboljšanja uistinu posljedica djelovanja matičnih ćelija. U trećoj fazi tehnika će se testirati na znatno većem uzorku ljudi. Tek nakon što prođe sve ove korake, tehnika će se naći u široj upotrebi u bolnicama.

Matične ćelije korišćene u eksperimentu dobijene su iz nervnih ćelija embriona. Kompanija "Reneuron", koja ih proizvodi može da  ih umnoži i tako dobije količine potrebne za liječenje. Ali,  neki protivnici upotrebe embrionalnih matičnih ćelija ističu da je svaka tehnika koja se temelji na njima etički  pod sumnjom,  jer zametak ne može da da svoj pristanak da se njegovo tkivo koristi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније