Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Mina, Objavila: R.P. ]

08. 09. 2018. 15:37 >> 15:19

VAŽI 7 GODINA

Licence za rad dobilo 167 fizioterapeuta

Komora fizioterapeuta Crne Gore izdala je 167 licenci za rad, od kojih jednu privremenu, i 39 setifikata, saopštio je direktor te strukovne organizacije, Krsto Kovačević.

Kovačević je agenciji MINA, povodom 8. septembra - Međunarodnog dana fizikalne terapije, kazao da su zaštita, prepoznavanje i dostupnost fizioterapeuta koji ispunjavaju uslove za javnu ispravu, kojom se dokazuje stručna osposobljenost, direktne koristi osnivanja Komore.

On je naveo da su osnivanjem te organizacije fizioterapeuti u Crnoj Gori dužni da posjeduju javnu ispravu kojom se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje te zdravstvene djelatnosti.

Kako je objasnio, licencu za rad izdaju fizioterapeutima sa visokom školskom spremom, doktorima, magistrima, specijalistima i onima koji imaju bečelor primijenjene fizioterapije, dok sertifikat za rad izdaju fizioterapeutima sa višom školskom spremom, kao što su fizioterapeutski tehničari i fizioterapeuti sa srednjom školskom spremom.

Da bi se obnovila određena javna isprava za period njenog važenja od sedam godina, kako je dodao, obavezno je da fizioterapeuti sakupljaju bodove sa učešća na usavršavanjima koje organizuje Komora ili drugi organizator, u skladu sa zakonom i Pravilnikom o kontinuiranoj fizioterapeutskoj edukaciji.

Kovačević je kazao da su usavršavanja koja organizuje Komora besplatna i dodao da drugi organizator mora da podnese Zahtjev za vrednovanje i kategorizaciju usavršavanja koje organizuje Komisiji za kontinuiranu fizioterapeutsku edukaciju Komore, kako bi fizioterapeuti uredno sakupili bodove.

„Misija Komore je permanentno edukovanje fizioterapeuta i zalaganje da fizioterapija postane prepoznata, cijenjena, valorizovana i dostupna profesija u društvu”, rekao je Kovačević i dodao da su do sada organizovali devet stručnih predavanja, a do kraja godine će ih biti još toliko.

Komentarišući stanje u vezi sa brojem fizioterapeuta u domovima zdravlja, Kovačević je kazao da se situacija od aprila prošle godine promijenila.

On je saopštio da se, pored otvaranja Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Opštoj bolnici u Kotoru, ubrzo očekuje i u Opštoj bolnici na Cetinju.

Kovačević je podsjetio da su Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu standarda, normative i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog doktora proširene usluge fizioterapeuta.

„Na taj način je uvedena posjeta fizioterapeuta, zbog sprovođenja fizikalne terapije kod nepokretnih ili teško pokretnih bolesnika po nalogu izabranog doktora, na udaljenostima do pet kilometara (km) od doma zdravlja, od pet do 15km i na udaljenosti više od 15km od doma zdravlja. Usluga uključuje sprovođenje propisane terapije u stanu bolesnika“, objasnio je Kovačević.

Na pitanje da li to što je članstvo u Udruženju fizoterapeuta bilo dobrovoljno, dok je u Komori obavezno, utiče na bolju organizaciju fizioterapeuta Kovačević je kazao da fizioterapeuti na taj način uredno dobijaju obavještenja koja se tiču struke.

„Naravno da utiče jer fizioterapeuti na taj način uredno dobijaju razna obavještenja koja se tiču struke, a članstvom u Komori stiču pravo da biraju i da budu birani, u cilju definisanja što boljih uslova za bavljenje fizioterapeutskom djelatnošću“, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, poteškoće u radu Komore nastaju zbog nerazumjevanja suštine zašto je potrebna određena javna isprava.

„Sa razumijevanjem prihvatamo poteškoće koje se događaju zbog neshvatanja suštine zbog čega je potrebna određena javna isprava. Tome možemo dodati i činjenicu da se po prvi put u Crnoj Gori uvodi taj sistem“, kazao je Kovačević.

On je rekao da Komora, shodno zakonu, licencu fizioterapeutu može oduzeti privremeno, na period do pet godina ili trajno i dodao da se do sada to nije desilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније