Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Klix.ba ]

21. 10. 2020. 10:15 >> 10:17
2

PLJUVAČNE ŽLIJEZDE

Naučnici pronašli novi organ u grlu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlijezde unutar nazofarinksa iza nosa, no istraživači holandskog instituta za rak su otkrili novi set pljuvačnih žlijezda dužine skoro 2cm.

Novootkrivene žlijezde su nazvali tubarnim pljuvačnim žlijezdama zbog njihovog položaja nad dijelom hrskavice koji se zove torus tubarius.

Prilikom PSMA PET-CT skeniranja, doktori ubrizgavaju pacijentu radioaktivni "trag". Ovaj se tragač dobro veže za protein PSMA koji je povišen u ćelijama karcinoma prostate, a također je vrlo dobro u otkrivanju tkiva pljuvačnih žlijezda.

Istraživači su rekli da će se novootkrivene žlijezde vjerovatno koristiti za podmazivanje gornjeg dijela grla iza nosa i usta, piše Sky News.

Kako bi potvrdili svoje otkriće naučnici su, predvođeni onkologom Wouterom Vogelom, pregledali 100 pacijenata i otkrili da svi imaju te žlijezde, a secirali su i područje nazofarinksa dva tijela i rezultati su bili isti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније