Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix ]

09. 01. 2021. 08:51   >>  08:51

STUDIJA

Zagađenje vazduha utiče na gubitak trudnoće

Trudnice u Južnoj Aziji koje su bile izložene zagađenju vazduha suočavaju se s povećanim rizikom od gubitka trudnoće, pobačaja i mrtvorođenosti, prema novoj studiji.


Istraživači su otkrili da je 349.681 gubitak trudnoće svake godine u cijeloj Indiji, Bangladešu i Pakistanu povezano s lošim kvalitetom vazduha.

U srijedu u časopisu Lancet Planetary Health obavljeni su rezultati studije koji sugerišu da bi te zemlje, ako su ispunile indijski standard kvaliteta vazduha, mogle spriječiti sedam odsto godišnjih gubitaka trudnoće.

Zagađen vazduh ranije je bio povezan sa povećanim brojem pobačaja, preuranjenim porođajima i malom težinom novorođenčadi, kao posljedica zagađenja na majku. Druga istraživanja otkrila su da zagađenje može probiti majčinu posteljicu i potencijalno doći do fetusa u maternici.

Vjeruje se da je studija prva ove vrste koja je kvantificirala učinak zagađenja okoline na gubitak trudnoće u Južnoj Aziji, jednoj od najzagađenijih regija na Zemlji.

Autori kažu da su njihovi nalazi važni za poboljšanje javnog zdravstva i zdravlja majki, posebno u zemljama sa niskim standardom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније