Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Č.J. [ N1 ]

23. 11. 2021. 22:59 >> 23:01

"LAGOFTALMUS"

Spavanje s otvorenim očima nije tako rijetka pojava

Vidjeti osobu koja spava otvorenih očiju zaista može da djeluje zastrašujuće. Ovo stanje se češće javlja kod male djece i beba, ali nije tako rijetko i kod odraslih osoba i zove se lagoftalmus.

Istraživanja su pokazala da oko 20 odsto ljudi spava s otvorenim očima, a takođe vlada mišljenje da ga djeca mogu naslijediti od svojih roditelja, piše CNN.

Nije dobro za vaše zdravlje
Lagoftalmus se dešava kada se kapci ne zatvore dovoljno da pokriju oko, bilo djelimično ili u potpunosti.

Možda nije tako strašno, ali ispostavilo se da je spavanje otvorenih očiju nešto o čemu bi trebalo da obavestite svog ljekara, jer to može da ukaže na ozbiljan, osnovni medicinski problem kao što je moždani udar, bolest štitne žlijezde ili oštećenje facijalnog nerva.

Oštećenje očnih kapaka može da bude razlog lagoftalmusa. Uzmimo na primer sindrom opuštenih očnih kapaka, gdje kapci postaju labavi i mogu lako da se otvore u toku noći kada se okrećete s jedne na drugu stranu.

Opušteni kapci su često povezani sa opstruktivnom apnejom u snu, opasnim poremećajem spavanja gdje se meka tkiva vašeg grla privremeno opuštaju, sužavajući disajne puteve.

Disanje može da bude trenutno prekinuto, a ukoliko se često javlja tokom noći može da bude povezana sa povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, srčanog udara, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Lagoftalmus takođe može da pokvari vaš san. Svjetlost stimuliše mozak da bude budan, tako da će vas vjerovatno probuditi ako su cijelu noć.

Nije dobro za vaše oči
Vaši kapci bi trebalo da budu potpuno zatvoreni noću kako bi oči imale potrebnu vlagu.

Ako se lagoftalmus ne liječi, kaže Nacionalna fondacija za spavanje, može dovesti do pojave „suvih očiju, zamagljenog vida, infekcije, pa čak i trajnih problema sa vidom“.

Može se da se liječi
Postoje stvari koje možete da učinite kako biste pomogli da se oči potpuno zatvore. Možete jednostavno nositi maske za oči dok spavate.

Korišćenje vještačkih suza tokom dana i ovlaživača vazduha tokom noći takođe može da pomogne kod gubitka vlage.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније