Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

30. 01. 2022. 09:56   >>  09:57 1

IZBJEGAVAJTE IH

Ovo su namirnice koje izazivaju glad

Unošenje određenih namirnica može podstaknuti glad, a naročito stvaraju problem ako su one vaš prvi izbor da bi je zavarali.

Neke od namirnica jednostavno ne mogu zasititi vaš organizam, a uglavnom su to one koje sadrže veće količine brzo probavljivih ugljenih hidrata, kao što su šećer i bijelo brašno.

Evo poslije kojih namirnica ćete vrlo brzo postati gladni.

Kukuruzne pahuljice

Mnogima omiljeni i jedini doručak koji mogu pojesti ujutro kombinacija je nakon koje najčešće nedugo nakon jela ostajemo gladni. Ukoliko ste ljubitelj kukuruznih pahuljica uzmite one cjelovitog zrna, jer se duže zadržavaju u organizmu. Možete pokušati da ih pomiješate sa jogurtom, umjesto običnim mlijekom. Proteini i masnoće usporavaju probavni proces te ćete se osjećati sitije.

Bijeli hljeb

Organizam će ovu namirinicu metabolizovati za vrlo kratko vrijeme, a sve zato što je od bijelog brašina i gotovo bez vlakana. Šećer u krvi neće vas zasititi nego učiniti da vrlo brzo ponovo posegnete za hranom.

Supa

Jedan od najjednostavnijih obroka za pripremiti je supa. Iako nema kalorija, što je dobro za one koji čuvaju liniju, poslije nje ćete vrlo brzo osjetiti prazninu u stomaku.

Gumene bombone

Kada osjete glad, kako bi je utolili mnogi posegnu za omiljenim bombonama iz djetinjstva. Ipak, na prvom mjestu njihovih sastojaka nalazi se šećer, što znači da ovim trikom nećete dugo održati svoj želudac.

Čips

Ovoj primamljivoj grickalici nekad je nemoguće odoljeti. No, zbog pojačivača u-kusa koje u sebi sadrži, među kojima je i ekstrakt kvasca, čips će otvoriti vaš apetiti. Stoga, ako želite zavarati želudac, ovu namirnicu izbjegavajte.

Gazirana pića

Sigurno vam se desilo da se nakon limenke Coca-Cole osjećate kao da bi mogli nastaviti sa jelom. Ova pića su takva da ih se nikad ne možete zasititi.

Alhohol

Pivo i vino mogu izazvati glad, pa čak i prejedanje. Alkoholna pića uzrokuju blagu hipoglikemiju u mozgu koja poziva hormone na akciju, šaljući poruku organizmu da je "gladan". Pijući alkohol uglavnom vam se jede roštilj, nešto masno ili ljuto, a tada najčešće posegnemo i za grickalicama.

Voćni sokovi

Nivo fruktoze koji sadrže voćni sokovi izazivaju visok nivo šećera u krvi. Stoga, njegovim unosom, vaš će stomak brzo zahtjevati da ga napunite.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније