Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

11. 02. 2022. 09:15   >>  09:16

SAVJET STRUČNJAKA

Ne spavajte ispred uključenog televizora

Dobar san jedna je od najvažnijih stvari za dobro zdravlje, no kada se u pozadini nalazi televizija, gotovo ga je nemoguće imati. Iako mnogi smatraju da će brže zaspati uz upaljenu televiziju, stručnjaci se baš i ne slažu s tom tvrdnjom.

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju kako se svakodnevno korištenje tehnologije odražava na naš san, pa samim tim i cjelokupno zdravlje. Iako su ona i dalje u toku, zaključak je isti - ako možete izbjeći korištenje ovih uređaja u vašem krevetu, onda biste to trebali učiniti.

Anekta National Sleep Foundationa pokazala je kako čak 60% Amerikanaca gleda televiziju neposredno prije nego što zaspi, u nadi da će im to pomoći da lakše utonu u san.

Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da, kada spavate sa uključenim televizorom, zapravo svom organizmu dajete manje sna nego što mu je potrebno, a to za sobom vuče brojne mane.

Spavanjem sa upaljenom televizijom smanjuje se proizvodnja melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u spavanju. On signalizira vašem tijelu da je vrijeme da se odmori i oporavi od napornog dana.

Televizija i drugi uređaji koji proizvode plavo svjetlo mogu smanjiti količinu melatonina koju proizvodi naše tijelo. Tada, mozak teže razlikuje dan i noć, a onda kada se to desi, znatno je teže zaspati.

Bilo da je gledanje ili slušanje zvuka televizije pred spavanje, ona se trudi da vaš mozak bude u konstantnom pogonu, ne ostavljajući mu prostora da se isključi. Pored toga što mu ne pružate priliku da se odmori, čak i ako se desi da u neka doba utonete u san, on može rezultovati sanjanjem čudnih ili uznemirujućih snova, upozoravaju.

Poznato pravilo spavanja 7-8 sati dnevno, jedno je od glavnih savjeta na koje stručnjaci upozoravaju, a sve s naglaskom da bez potrebnog odmora povećavamo šanse za rizikom od niza problema poput rizika od dijabetisa, visokog krvnog pritiska, slabljenja imuniteta, gubitka pamćenja, koncentracije i drugih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније