Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24 sata.hr [ R.B. ]

12. 11. 2022. 22:54 >> 22:54

PAZITE NA UNOS

Šećer utiče i na raspoloženje, stres...

Redukovanje šećera u svakodnevnoj ishrani donosi vam mnoge dobrobiti. Njegovi štetni efekti na fizičko zdravlje odavno su poznati, a njegov uticaj na mentalno zdravlje objašnjava kako prekomjerni unos utiče na vaše raspoloženje, stres, depresiju, anksioznost i slična stanja.

Dodatni šećeri su najopasniji i oni se nalaze u većini procesirane hrane i namirnica. Takva hrana obiluje ovim slatkim dodatkom. Ako se često pitate zašto se osjećate loše ili depresivno, obratite pažnju na ono što jedete. Možda je upravo ovaj skriveni dodatak krivac za vaše mentalno stanje.

Hrana bogata dodatnim šećerima je pržena hrana, prerađeno meso, zaslađeni deserti, gazirani i brojni sokovi i napici. Korišćeni u ovakvim oblicima hrane nemaju nikakve vrijednosti, a nerijetko dolaze i u kombinaciji sa štetnim sastojcima.

Mnogi ljudi kada se osjećaju nervozno ili pod stresom posežu za slatkišima, kako bi umanjili osjećaj napetosti koju osjećaju. Takvo ponašanje pruža trenutno olakšanje, koje se kasnije lako pretvara u osjećaj tuge i umora. A učestalost navedene navike može da poveća rizik od gojaznosti i bolesti koje one sa sobom nose.

Šećer se smatra krivcem i za nagli porast glukoze u krvi, a to možete prepoznati po umoru, vrtoglavici, slaboj koncentraciji, agresivnom ponašanju. On oštećuje zubnu gleđ, prouzrokuje nakupljanje plaka i dovodi do pojave zadaha.

Vaša koža od prevelikog unosa šećera može da bude naborana, umorna i bez sjaja jer on šteti kolagenu i elastinu koji su vam potrebni za zdrav izgled kože.

Stvaranje akni takođe se dovodi u vezu s visokim unosom ovog štetnog sastojka zbog hormonskih fluktuacija na koje utiče.

Prekid njegovog konzumiranja nije lagan zadatak. Kada prestanete sa upotrebom određenog sastojka vaše tijelo može da odgovori na neočekivan način. Osetićete neželjene efekte poput razdražljivosti, umora i zbunjenosti.

S vremena na vrijeme počastite se omiljenom poslasticom, ali bez pretjerivanja. Zaustavite unos bijelog šećera u vaš organizam, izbacite prerađenu hranu iz vašeg svakodnevnog jelovnika i okrenite se ka zdravim prirodnim zaslađivačima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније