Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

М.М.Љ.

27. 11. 2023. 08:10 >> 08:10

STUDIJA POKAZALA

Talog od kafe mogao bi pomoći u liječenju Alchajmera

Talog od kafe mogao bi da se koristi u novom tretmanu za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, pokazuje studija.

Ugljenične kvantne tačke na bazi kafeinske kiseline, koje se prave od otpada kafe, pokazale su obećanje u liječenju neurodegenerativnih poremećaja.

Američki istraživači su otkrili da su jeftini ljekovi pomogli u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest izazvana pesticidom zvanim parakvat.

Nadaju se da bi tretman mogao da se koristi za pomoć ljudima u ranim stadijumima demencije, kao i za sprečavanje daljeg napredovanja bolesti.

„CACQD imaju potencijal da budu transformativni u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne liječi bolest, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je da pronađemo lijek tako što ćemo se baviti atomskom i molekularnom osnovom koja pokreće ove uslove“, rekao je glavni autor Jiotiš Kumar, sa Univerziteta Teksas u El Pasu.

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi sa demencijom, a stručnjaci predviđaju da će taj broj do kraja decenije premašiti milion.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik bolesti i smatra se da je uzrokovana nagomilavanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest, iako se trenutno testiraju tri obećavajuća lijeka za usporavanje njenog napredovanja.

To je poremećaj mozga koji može izazvati nevoljne drhtanje, sporo kretanje i ukočene ili nefleksibilne mišiće.

Ne postoji lijek, ali ako se rano otkrije, promjene u ishrani i vježbanju, fizioterapiji, ljekovima i operacijama mozga mogu pomoći u usporavanju njegovog napredovanja u nekim slučajevima.

Nova studija, objavljena u „Environmental Research“, bavila se CACQD, za koje se stručnjaci nadaju da bi mogli da budu osnova za jeftin tretman za oba stanja.

„Oni su izvedeni iz kafeinske kiseline, vrste antioksidansa koji se nalazi u kafi. Jedinjenje je jedinstveno jer može proći kroz krvno-moždanu barijeru i uticati na sam organ“, kaže profesor Maheš Narajan sa Univerziteta Teksas u El Pasu.

CACQD se prave tako što se uzorci mljevene kafe kuvaju na 200 stepeni četiri sata da bi se promijenila struktura ugljenika kafeinske kiseline.

Istraživači su otkrili da je kandidat za lijek pomogao u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koji su povezani sa nizom stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, i spriječio ih da izazovu štetu u eksperimentima u epruvetama, prenosi Klix.ba.

Takođe je spriječio nakupljanje amiloidnih proteina koji izazivaju Alchajmerovu bolest bez značajnih neželjenih efekata, rekli su istraživači.

Nadaju se da će dalje testirati ljekove kako bi videli koliko su efikasni u lečenju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, sa dugoročnim ciljem proizvodnje pilula.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније