Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Politika [ R.B. ]

22. 03. 2024. 16:36 >> 16:36

ZNAČAJ SONARA

Delfini mogu da skeniraju skelet ljudi

Delfini mogu da identifikuju ljude tako što provjeravaju strukturu našeg skeleta preko svog sonara. Često pomažu žrtvama brodoloma da se bore protiv ajkula i ostanu na površini, jer, kao sisari, razumiju da će se i ljudi udaviti ako ne uzmu vazduh.

Delfini koriste sonar, poznat i kao ehokolokacija, kako bi „vidjeli” svoje okruženje pod vodom. Kada delfin skenira objekat, poput čovjeka, on emituje seriju brzih klikova koji se odbijaju od objekta i vraćaju nazad do delfina. Ovi eho signali se zatim obrađuju u mozgu delfina, omogućavajući mu da formira trodimenzionalnu sliku svog okruženja.

Sonar kod delfina funkcioniše tako što delfin koristi svoje nazalne šupljine da proizvede visokofrekventne zvuke. Ovi zvuci se šalju kroz specijalizovani organ zvan „melon” koji se nalazi u čelu delfina i fokusira zvuk. Kada se zvuk odbije od objekta, eho se registruje u vilici i zubima delfina, a zatim se prenosi do srednjeg uha i interpretira u mozgu delfina.

Ehokolokacija omogućava delfinima da identifikuju objekte, procjene udaljenost i čak razlikuju teksture i oblike. Ova sposobnost je toliko razvijena da delfini mogu da „vide” detalje kao što su težinski pojas ronioca u vodi.

Naučnici i dalje istražuju koliko detaljno delfini mogu da razaznaju objekte i da li komuniciraju međusobno koristeći ovaj “sono-piktoralni” jezik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније