Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

08. 11. 2023. 22:52 >> 22:52

ZAGAĐENjE MORA

Mame delfini dojenjem "truju" svoje bebe

Dok ljudsko, majčino mlijeko pomaže bebama da ojačaju imuni sistem i zaštite ih od infekcija, nova studija koja je proučavala dobre delfine otkrila je da majka vodenih sisara prenosi trajne organske zagađivače (POP) na njihovo potomstvo i na taj način ih "truje".

Naučnici su analizirali kako se lipofilna jedinjenja, uključujući DDT, PCB, PBDE, HCH i CHLD, akumuliraju u salu morskih sisara i kako se ovi zagađivači prenose sa ženki u laktaciji na njihovo potomstvo.

Naučnici su prikupili uzorke placente, krvi i mlijeka parova delfina majka/dijete da bi procijenili dinamiku prenosa zagađivača od majke. Studija je mjerila početne nivoe POP-a, koji su pojedinačno varirali, a bili su povezani sa uzrastom i reproduktivnom istorijom ženki.

Davn Noren, vodeći autor studije, navela je u izjavi Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) da novorođenčad delfina dobijaju najveću koncentraciju „zagađivača“ ubrzo po rođenju, a to je vrijeme kada su najranjivija.

„Sisari se i dalje neurološki razvijaju nakon rođenja, tako da je velika izloženost u ranoj fazi i velika briga za njihov dalji razvoj“, dodao je Noren.

Prema istraživanjima ovim POP-ovima, zagađivačima, je potrebno mnogo vremena da se razgrade u životnoj sredini i da se bioakumuliraju u lancu ishrane jer se skladište u masnom salu morskih životinja.

Sa porastom zagađenja morskih voda koncentracija ovih supstanci postaje sve viša u tijelima životinja zbog lanca ishrane, uključujući delfine i druge morske sisare.

„Istraživanjem je primijećeno da su se koncentracije u serumu i mlijeku majke delfina smanjivale tokom vremena dojenja dok su se nivoi POP u njihovim bebama povećavali“, rekao je Noren.

Ovi nalazi su pružili važne informacije o tome kako se zagađivači šire u okeanu i pomogli da se razume opasnosti zagađenja po delfine, ali i mlade kitove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније