Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M.Lj.

07. 05. 2024. 18:42 >> 18:44

UKUSNE I KORISNE

Jagode oporavljaju tijelo i nude niz drugih benefita

Osim što su ukusne, jagode nude i brojne zdravstvene prednosti. One sadrže brojne hranjive sastojke i antioksidanse. Jedna šolja jagoda (otprilike 144 grama) sadrži 196 kalorija, jedan miligram natrijuma, 220 miligrama kalijuma, 19 miligrama magnezijuma i 85 miligrama vitamina C.

Postoji čak devet razloga zašto bi trebalo da ih konzumirate.

Jagode vam pomažu da ostanete vitki

Jagode su bogate dijetalnim vlaknima, a jedna porcija sadrži 11 posto vaše dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna igraju važnu ulogu u velikom broju funkcija, kao što su pražnjenja crijeva, snižavanje nivoa holesterola, kontrola šećera u krvi, održavanje zdravlja crijeva i postizanje zdrave težine.

Jagode su dobre u borbi protiv raka

Studija iz 2011. godine u Centru za rak na državnom univerzitetu Ohio otkrila je da dnevna konzumacija liofiliziranog praha jagoda pomaže u sprječavanju pogoršanja prekancerogenih izraslina. To je vjerovatno zbog velike količine antioksidansa u jagodama i nevjeroatne količine vitamina C.

Jagode smanjuju rizik od srčanog udara

Studija medicinskog fakulteta na Harvardu pokazala je da redovna konzumacija jagoda i borovnica uveliko smanjuje rizik od srčanog udara. Dugogodišnje istraživanje usresredilo se na mlade žene i pratilo koliko često jedu određenu hranu. Nakon prilagođavanju različitim faktorima, istraživači su otkrili da su učesnici koji su jeli najviše jagoda i borovnica imali 34 posto manje šanse da će doživjeti srčani udar od učesnika koji su jeli najmanje.

Jagode povećavaju energiju

Jagode su odličan izvor jednostavnih ugljenih hidrata koji se brzo mogu pretvoriti u energiju. Stoga su odličan izbor za poslijepodnevni međuobrok ili obrok prije treninga. Visok nivo vlakana u voću pomaže vam da se osjećate sito, a da se ne osjećate iscrpljeno, što je upravo ono što želite od međuobroka kada ste u pokretu.

Jagode jačaju vaš vid

Možda je najimpresivniji nutritivni aspekt jagoda njihov nevjerovatan sadržaj vitamina C, gdje jedna porcija sadrži 144 posto potreba za dnevnim unosom. Vitamin C pomaže vašem vidu smanjenjem rizika od katarakte, unapređenjem zdravih očnih krvnih žila i usporavanjem napredovanja makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Jagode održavaju zdrave krvne žile

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Colorado otkrila je da dnevno uzimanje dodatka vitamina C može imati velike prednosti u prevenciji vaskularnih bolesti. Istraživači su pratili nivoe aktivnosti ET-1 kod pretilih učesnika. ET-1 je protein koji sužava krvne žile, a odrasle osobe s prekomjernom težinom imaju povećanu aktivnost ET-1. Zbog toga je vjerovatnije da će se njihove žile suziti i povećava rizik od bolesti krvnih sudova.

Jagode pomažu oporaviti vaše tijelo

Vitamin C u jagodama važan je za rast i obnovu tkiva u cijelom tijelu. Prema Medicinskom centru Univerziteta Merilend, vitamin C pomaže u zarastanju rana i održavanju zdravih kostiju i zuba. Takođe, podržava proizvodnju kolagena, koji je potreban za stvaranje hrskavice, ligamenata, tetiva, krvnih žila i kože.

Jagode snižavaju holesterol

Studija italijanskih i španskih univerziteta iz 2014. godine otkrila je da jagode djeluju na snižavanje holesterola. Tim učesnika konzumirao je nešto više od pola kilograma jagoda svaki dan tokom mjesec dana kako bi vidjeli kako to utieče na njihov holesterol. Do kraja mjeseca, nivo holesterola učesnika značajno je smanjena.

Jagode održavaju vaš mozak mladim

Studija iz 2012. u Brigham and Women's Hospital otkrila je da redovna konzumacija bobičastog voća može pomoći u borbi protiv mentalnog pada koji obično prati starost. Ova studija otkrila je da su uesnici koji su redovno konzumirali bobičasto voće odgodili pad pamćenja u prosjeku za dvije godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније