Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

С.В. [ Beta ]

23. 12. 2022. 19:23 >> 19:21

TRAŽE ODŠTETU OD 42 MILIONA EURA

Izvršni direktor Šahtjora: Biće teško dobiti slučaj protiv Fife

Izvršni direktor Šahtjora iz Donjecka Sergej Palkin rekao je danas da će klubu biti teško da dobije spor protiv Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i kompenzaciju od 42 miliona dolara u vezi sa pravilom o odlascima stranih igrača zbog rata u zemlji.

Ukrajinski klub izgubio je kontrolu nad previše igrača koji su napustili zemlju ove godine, dok su drugi klubovi profitirali od Fifinog hitnog transfer pravila tokom rata u Ukrajini.

U jednom od dokumenata Fife iz juna ove godine piše da će strani igrači i treneri koji igraju u Ukrajini imati pravo da suspenduju svoj ugovor do 30. juna 2023. godine, ukoliko ne postignu dogovor sa klubom.

Takve odluke dovele su do gubitka prihoda od transfera igrača i smanjile dobit koju klub procjenjuje na oko 42 miliona dolara.

"Nećemo prihvatiti da se naši igrači prodaju uz popuste", rekao je Palkin agenciji Asošiejted pres, dan pošto je pomogao u predstavljanju slučaja kluba protiv Fife pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Svog fudbalera Mihaila Mudrika Šahtjor procjenjuje na 100 miliona eura, a za 21-godišnjeg igrača zainteresovan je lider Premijer lige Arsenal.

"Ne želim da evropski klubovi koriste našu situaciju i obezvrjeđuju naše igrače. To je najgori scenario", rekao je Palkin.

Fudbaleri koji su igrali za Šahtjor kada je 24. februara počeo rat u Ukrajini, dan prije nego što je trebalo da se nastavi prvenstvo poslije zimske pauze, sada su u klubovima u Brazilu, Engleskoj, Francuskoj i Italiji.

Ti klubovi bi mogli da izbegnu plaćanje naknade za transfer.

Fifa je verovala da njena privremena pravila bolje štite klubove nego da jednostavno raskinu sve ugovore, kao što je Sindikat fudbalera (FIFPRO) sugerisao ili da igrači traže da ponište ugovore koji bi mogli da traže od njih da ostanu u Ukrajini.

Palkin je rekao da se Šahtjor bori protiv "najveće, najuticajnije organizacije" u fudbalu pred CAS, gdje je sugerisao da je Fifa mogla da pomogne osnivanjem fonda za reparacije za Ukrajinu.

"Biće teško dobiti pozitivnu odluku. Ali važno je da se naši stavovi čuju. Iz mog ugla, ovo saslušanje je bilo dobro", dodao je on.

CAS bi presudu mogao da donese sredinom januara, bez potpunih pismenih razloga koji bi je objasnili. Njihovo objavljivanje moglo bi da potraje nekoliko mjeseci.

U odvojenom ali sličnom slučaju pred CAS, grupa ruskih klubova je takođe osporila Fifina transfer pravila. Igrači i treneri mogu da suspenduju svoje ugovore sa ruskim klubovima, koji su izbačeni iz evropskih takmičenja ove sezone.

Drugo sudijsko veće CAS saslušalo je taj slučaj 21. novembra, a nije određen datum za izricanje presude.

Šahtjor će se takmičenjima u Ligi Evropa vratiti 16. februara u nokaut fazi protiv Rena. Prvu utakmicu igraće kao domaćin u Varšavi, gdje je odigrao tri utakmice kao domaćin u grupnoj fazi Lige šampiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније