Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Н.Р. [ Beta ]

14. 03. 2023. 17:05 >> 17:06

U ČETVRTAK

Infantino se priprema za novi mandat na čelu FIFA

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino dobiće ove nedjelje novi mandat da predvodi svjetsku kuću fudbala, najbogatiju od osnivanja, uz ambiciju da doda nova i veća takmičenja.

Bogatstvo Fife nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, sa četiri milijarde dolara rezervi koje će biti podijeljeno među 211 članica i još toga što će doći od proširenog sistema takmičenja od 104 utakmice na Mundijalu 2026. godine, su najveći razlog zbog koga Infantino nema protivnika na izborima koji će se u četvrtak održati u Ruandi.

Od prvog Infantinovog reizbora 2019. godine, dva najveća problema bila su to što je Fifa željela da se Svjetsko prvenstvo održava na dvije godine i elitni klubovi koji su pokušali da osnuju evropsku Super ligu. Oba plana su propala.

Infantino se zalagao za promjenu termina svjetskih prvenstava, što je projekat koji bi direktno ugrozio evropska prvenstva i Kup Amerike i uticao i na Olimpijske igre. Iako nije podržavao javno Super ligu, razgovarao je sa pobunjenim klubovima, uprkos namjeravanom urušavanju strukture evropskog fudbala.

Upravna tijela evropskog i južnoameričkog fudbala zaustavila su mnoge Infantinove predloge, ali zajedno imaju 65 od 211 glasova i ne mogu da pobijede na izboru za predsjednika.

Članice Fife koje uglavnom zavise od novca svjetske kuće fudbala, zadovoljnije su Infantinom, koji ima dobru bazu u Africi. Svih šest regiona dobiće više mjesta i više novca od Svjetskog prvenstva 2026. godine na kome će prvi put učestvovati 48 ekipa.

Od Infantinovog prethodnog izbora, Fifa je organizovala dva Svjetska prvenstva, a Svjetsko prvenstvo za fudbalerke 2019. godine privuklo je više od milijardu gledalaca širom svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније