Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

Небојша Шофранац

29. 05. 2023. 10:48 >> 10:48

RASPLET SEZONE

Trenerska vrteška i finalni turniri

Nije jos završena ova iscrpljujuca mundijalska sezona, još jedan uzbudljivi vikend pun računica je pred nama kao i prestižna finala kupova, ali visok datum već ubrzava proces na trenerskom nivou.

Na najvećoj sceni stvari se definisu, ali puno toga i dalje je nejasno. Za neka od najvećih imena još se ne zna gdje će raditi iduće sezone, i moguć je domino efekat ako dodje do nekih promjena.

Za Gvardiolu se naravno zna, najbolji trener ovog vremena imao je novu fenomenalnu sezonu i nastaviće u Sitiju gdje se daleko najviše zadržao. Sinoć je Rumenige skoro u suzama govorio o njemu i koliko je velik posao uradio u Bajernu, koliko bi ga rado vratili da mogu. Liverpul ce nastaviti sa Klopom i to u Ligi Evrope što je za njih ogroman korak unazad, ali data mu je nova šansa zbog velikog minulog rada. Čelsi je otvorena knjiga, sa najgorom sezonom od 1993/94, sa komična 44 boda u prvenstvu i totalnim fijaskom 700 utrošenih miliona, ali i toliko trenera koji su htjeli voditi te silne igrače. Bio je na razgovoru tamo Luis Enrike, pominjali se mnogi, ali su potpisali Poćetina, tako da on i Tuhel nastavljaju da gravitiraju u tim velikim projektima. Čelsi će biti priča za praćenje.

Veliki čvor bio je i Anćeloti, mnogi su tvrdili da neće odoljeti ponudi Brazila u ovim godinama karijere, ali on je stalno tvrdio da želi odraditi još jednu godinu sa Realom. Ipak, i za njega i za Ćola Simeonea treba sačekati još ovu sedmicu, jer postoje i mnoge sirene koje ih i dalje šalju drugdje. Napulj je jedna od tih opcija, Spaleti se praktično oprostio, taj odlazak je i dalje misteriozan. De Laurentis je sve svalio na njega rekavsi da je umoran i da će ga pustiti, ali pod uslovom da godinu dana ne ide nigdje i ne radi ništa, primaće i dalje platu od Napolija. Italijani to zovu "anno sabatico" a djeluje apsurdno.

Njegov nasljednik je i dalje rebus, predsjednik je direktno zvao Luisa Enrikea, pitao ga da li bi vodio Napoli, ali španac je već odbio Celsi i on uvijek postavlja visoke zahtjeve. Trenutno, čeka se njegov odgovor. Postoji itekako opcija za trenera Fiorentine Italijana, kažu ako osvoji LK protiv Vest Hema da bi ga Komiso pustio da preuzme šampionski tim, ali to je za sad pretpostavka. De Laurentis je ozbiljno razmišljao i o čovjeku koji je 7 godina činio čuda sa Atalantom Gasperiniju, ali je vidio da ga navijači ne žele zbog karaktera, a ni igraci ne bi da prelaze na 3-5-2, i odustao. Tu su i opcije poput Gotije kojeg ispraća PSŽ, pa talentovani kormilar Monce Paladino i čak senzacionalni povratak Rafe Beniteza, ali čeka se prvo Luis Enrike koji ima i jaku opciju PSŽ.

To je takodje čvor, ko ce sada preuzeti Pariz i krenuti u novi projekat, nakon objave da Mbape ostaje? El Kelaifi čini sve da dovede Zidana, djeluje da je to najbliže. Ali niko ne zna šta je u glavi Zidana. Medjutim, Kampos koji vodi sve operacije na trzistu za PSŽ želi svog zemljaka Murinja koji je u prošlosti svastao pričao o njihovom novcu i manirima. Ali sad Murinjo kupuje vrijeme, da vidi može li dobiti kvalitetniju i razigraniju Sevilju i ući sa Romom u Ligu Šampiona, u tom slučaju u transu i na rukama navijača. Ali vratiti se na veliku scenu i boriti se opet za pehar sa takvim igračima kao sto ima PSŽ za njega može biti spas karijere i vaga svoje šanse da ode tamo, a odgovornost što još nije produžio sa Romom prebacuje na Tijaga Pinta. Lisica je Murinjo. 

U ovom momentu Luis Enrike ispada treća opcija za PSŽ, i da je blizi Napoliju, ali ko zna. Roma u slučaju odlaska Murinja bi vjerovatno išla na mladjeg trenera, a isto važi za Inter koji je uveliko planirao smjenu Inzagija, za šta je i sam optuzio Marotu. Ali sad ga i protiv volje mora zadržati, i da ga smijeni tu ne bi mogla doći u obzir imena Kontea i Murinja, sugestivni kam bekovi, ali Inter se guši u dugovima i te cifre ne može priuštiti. Upravo je Konte novi rebus, slobodan je i vratio bi se u Italiju, ali on košta 20 miliona godisnje i ko ga može uzeti? Trebao bi Juventusu, ali tamo je još Alegri nakon debakl sezone. Čekajuci rasplet Konte danas ide u Egipat na ljetovanje.

Ove sedmice igraju se finalni turniri Lige Šampiona za vaterpoliste i rukometašice. U Budimpešti biće veliki spektakl za vikend u ogromnoj MVM areni. Dva madjarska tima su se plasirala na F4 i jasno je da će biti grotlo kao nikada. U subotu se prvo igra u 15.15 veliko polufinale Djer-Vajpers. To je frontalni sudar dvije velesile, Djer je najskuplja i najjača ekipa na papiru, vječni favorit od prvog F4, osvojio ga je baš te startne 2014, a potom 2017, 2018 i 2019 u seriji, ali od tada nije. Bili su veliki favoriti 2020 ali nije održano zbog korone, a onda su svrgnute 2021 u polufinalu sa Brestom na sedmerce, i ponovo prosle godine u finalu upravo sa Vajpersom.

Dakle, ovo je repriza velikog finala od 5.juna prošle godine. Tada se mislilo da Djer osvaja sigurno jer igrale su zaista dobro, sa korejkom Rju riješile spornu poziciju desnog beka, tokom sezone bile dominantne. A Vajpers koji je eksplodirao sa titulom 2021 igrajući stalno van Norveške zbog korone, pobijedivši dva puta nadmoćno skupi Rostov u Rusiji na 60 godina podviga Jurija Gagarina, a potom demoliravši sve na F4 sa nezaustavljivim Rejstad i Merk, ostao je nakon toga bez Arncen koja je pošla u Bukurešt, ali i Brejstol i bas MVP Rejstad koje su pošle u danski Esbjerg. Tako je prošle sezone Djer djelovao koplje ispred njih, ali kad dodje F4 Vajpers poludi. Opet su igrale prebrzo za sve, u jednom rusilackom ritmu, Djer uopšte nije podbacio u finalu ali taj brzi centar i tu brzinu prosto nije mogao da isprati. A jos kad su tu rodjene pobjednice Nora Merk i vječna golmanka Lunde.Vajpers je postao drugu godinu za redom šampion Evrope.

Tako stižemo do sezone 2022/23, Vajpers gubi gotovo sve domaće zvijezde, čak i Nora Merk ide u Esbjerg gdje se stvara norveška reprezentacija u malom i mislilo se da je kraj ere Vajpersa. Ali ovaj put prave tim od stranih zvijezda, sada već dominira čehinja Jerabkova koja je rešetala i na prošlom F4, tu je njena zemljakinja Knedlikova koja je davno igrala za Djer, potom odlicna tamnoputa švedjanka Jamina Roberts, ali iznad svega stigla je vjerovatno najbolja rukometašica planete Vjahirjeva. Ljevoruka ruskinja pauzirala je godinu nakon Olimpijade, a sada učinila sve saigračice boljim, sa njom je sve lako. Na pivotu imaju hrvaticu Debelić i snažnu Capcet koja igra za Španiju, i mora se reći da su ove sezone igrale odlično svo vrijeme, čak puno bolje nego u prethodne dvije sezone kad su osvajale sa nizih pozicija. Po toj logici treća uzastopna kruna je realna.

A baš je Djer igrao slabije nego obično, mučio se u puno mečeva, izgubio glatko oba puta od Meca i na kraju jedva bio drugi u teškom direktnom sudaru sa Esbjergom. Dakle, njihovom krivicom ovaj derbi sa Vajpersom se dešava u polufinalu, ali u cetvrtfinalu sa Odenzeom bile su u progresu i stručnjaci im ipak daju blagu prednost.Sa bekovskom linijom iz snova, Oftedal-Minko-Kristijansen-Hansen-Despotovic-Rju-Gros 

i strašnim pivotima Blom i Bracet Dale, moraju biti favoriti protiv bilo koga na svijetu, ali ovaj sudar sa Vajpersom je stvarno atomski, meč istine.

U 18h u drugom polufinalu igraće Ferencvaroš-Esbjerg. Pravi domaćin u Budimpešti Ferencvaros prvi put se plasirao iz desetog pokusaja, izbacile su Budućnost u osmini, a onda na nadrealan način Mec koji je bio dominantan čitave sezone. Super organizovana ekipa Majonada bila je prva u grupi ispred ekipa kao što su Djer, Esbjerg i takodje super bogati Rapid Bukurešt. I ne samo to, nego je Mec slavio čak 25:31 protiv Ferencvaroša u Budimpešti, razbio ih, a u revansu je bilo 18:18 na poluvremenu. A onda se desilo čudo i pobjeda 26:33 za madjarski tim, šokantan kraj za Mec, a bombarderka Klujber, njemica Belk, holandjanka Melenštajn, Lekić, Cvijić i ostale napokon su razbile tabu ovog kluba.

Sada ih čeka silni Esbjerg. Imaće veliku podršku, ali Esbjerg sa norveškim zvijezdama Merk-Rejstad-Brejstol-Ingštad-Jakobsen jasno je pravljen da ide do kraja. Tu je i domaća šuterka Tranborg, a čak su jednu Estavanu Polman dale Rapidu. Ali daju im se velike šanse da savladaju Ferencvaroš i zaigraju u nedjeljnom finalu što nisu nikad u istoriji. Bile su iza Meca i Djera, pa su morale igrati i osmini, a tu su pokosile Brest koji je ostao bas tada bez Djine Jauković. Onda su pokazale svu snagu u četvrtfinalu sa dvije pobjede protiv odličnog Bukurešta koji je citave sezone bio čak prvi ispred Vajpersa, ali ga je poraz na kraju od ekipe Adzića skupo koštao da ode na Esbjerg. Tako su Neagu, Zadi, Arncen, Omoregi i ostale zvijezde eliminisane prije F4. Esbjerg zaista djeluje moćnije od Ferencvaroša, Rejstad se smatra najvećom silom današnjeg rukometa uz Vjahirjevu, a zna se kakva je Merk kad dodje do ove tačke.

I da li će u finalu igrati opet sa Djerom, znači u dva dana sa dva domaćina, ili ce doći do tog vanvremenskog finala Vajpers-Esbjerg gdje bi Vajpers branio títulu protiv igračica koje su mu donijele prethodne dvije titule, a vječna Lunde sa 43 godine prvi put se obračunala sa svojim drugaricama Merk, Rejstad i Brejstol. Bilo bi to kao Norveška protiv Norveške, nakon duela snova Djer-Vajpers novi vrhunac dan kasnije. Ali sada Vajpers ima mašine Vjahirjevu i Jerabkovu, i ko zna šta bi bilo. Možda najbolji fajnal for ikada.

Već preksjutra u Beogradu počinje F8 vaterpolo Lige Šampiona. Sva četiri susreta četvrtfinala igraju se u srijedu od 15.30 pa sve do uveče, bice to strašan dan, a već u četvrtak igraju se oba polufinala! Onda odmor i veliko finale u subotu veče. Treća godina za redom u Beogradu, Pro Reko je slavio u prethodne dvije i tako nadoknadio mnoge propuštene zicere u prošlosti. Prošle godine ekipa ciji je kapiten i legenda naš Ivović savladala je nakon drame i peteraca domaći Novi Beograd, taj novi tim koji je pravio Šapić, vodio ga Vujasinović s kojim on nije bio nikad u dobrim odnosima dok su igrali, a sad ga vodi Gocić. Bio je tada Novi Beograd na milímetar od željenog pehara, a djeluje da će im sad biti puno teže.

Pro Reko je po sastavu opet drim tim, ispred svih. U grupi su savladali i odličnu Barselonetu u gostima 5:10 u sjajnoj igri, ali to je Barseloneti jedini poraz u čitavoj sezoni i ipak je bila prva u toj grupi. A Pro Reko koji je upravo osvojio novi skudeto protiv rivala Breše (2021.godine Breša mu je senzacionalno prekinula niz od 15 italijanskih titula), prošle sedmice je u teškom derbiju savladao Olimpijakos 10:9 u svom bazenu i tako njih poslao na Novi Beograd.Bilo je čak 3:7 u korist Olimpijakosa, nisu igrali Ivović, Filjoli i Ajkardi za Pro Reko, ali su sjajni ljevaci Ecenike i Zalanki preokrenuli sa po tri gola, uz jakog centra Haloka. Umalo je došlo do reprize finala Novi Beograd-Pro Reko ćec u srijedu u četvrtfinalu, ali toliko asova ima Pro Reko da je Gocić ipak zadovoljniji što igra sa Olimpijakosom, mada i oni imaju maltene reprezentaciju Grčke plus Filipa Filipovića, golmana Bijača, madjara Vamoša. Novi Beograd je uz sve asove iz prošlog finala doveo i najboljeg španca Granadosa, šampiona svijeta, ali imao i taj problem sa Mandićem, nevjerovatno izgubljen kup od Zvezde, pa onda i Jadransku ligu. Sad su pod pritiskom, ali jasno je da je Novi Beograd-Olimpijakos veliki derbi četvrtfinala, počinje preksjutra u 17 sati. Prije njih, u 15.30 igraće favorit Barseloneta protiv bivšeg šampiona Juga koji ove godine nije jak kao prije, španci su favoriti. A vec sjutradan Novi Beograd ako i uspije da izgura protiv Olimpijakosa morao bi na Barselonetu u polufinalu, pakleno teško.

Od 18.30 igra se treći duel Breša-Vuljagmeni. Breša je bila čak prva u grupi ispred Novog Beograda, igra odlično i već je vidjena u polufinalu. Grčki tim uspio je biti za dlaku ispred timova iz našeg regiona Jadrana iz Splita i Radničkog iz Kragujevca, iako ga je dobri Radnicki savladao na kraju u gostima. Već ovo je uspjeh za Vuljagmeni, a Breša bi u četvrtak trebala igrati novi italijanski klasik sa Pro Rekom u polufinalu. Ipak, Pro Reko mora u srijedu veče da eliminise šampiona iz 2019 Ferencvaroš što je takodje derbi. Pro Reko svi vide u novom finalu, a ko će im doći u subotu, Barseloneta, Olimpijakos ili Novi Beograd vrlo je teško reći. Svakako, još jedan vrhunski dogadjaj u ovim danima raspleta sezone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније