Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

С.В. [ Beta ]

17. 02. 2023. 10:43 >> 10:37

PREDSJEDNIK IAAF PORUČIO

Svjetska atletika će prvo preispitati antidoping sankcije Rusiji

Predsjednik Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou izjavio je danas da će ta organizacija prvo proučiti status ruskih sportista iz ugla antidoping sankcija, prije nego što ga razmatra iz ugla vezanog za rat u Ukrajini.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je razljutio Kijev predlažujući mapu puta za povratak ruskih i bjeloruskih sportista - kojima je zabranjeno učešće na većini sportskih takmičenja već godinu dana - pod neutralnom zastavom, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Na svom sljedećem sastanku Savjeta u martu, Međunarodna atletska federacija (Svjetska atletika) raspravljaće "konkretno o planu vraćanja (sportista) u vezi sa gnusnim napadima na integritet našeg sporta kroz doping", rekao je danas Kou u Australiji.

Ruski atletski savez je zbog dopinga suspendovan još od kraja 2015. godine, a njegovi sportisti su primorani da na velikim svjetskim takmičenjima učestvuju pod neutralnom zastavom.

Svjetska atletika će na tom narednom sastanku dobiti izvještaj radne grupa odgovorne za procjenu napretka Rusije u borbi protiv dopinga.

Tek poslije razmatranja tog izvještaja, "preći ćemo na drugu temu", onu o Ukrajini, dodao je Kou, ne dajući precizniji raspored.

U decembru je šef svjetske atletike upozorio da je situacija u njegovom sportu "malo složenija" zbog antidoping sankcija koje pogađaju ruske sportiste već godinama.

Što se tiče posljedica invazije na Ukrajinu, on je rekao je njegov stav "veoma jasan". "Svi sportisti, kao i pomoćno osoblje, isključeni su iz svih takmičenja koje organizuje Svjetska atletika u bliskoj budućnosti", rekao je tada Kou.

Od tada je predlog MOK-a o povratku ruskih i bjeloruskih sportista, uključujući Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, izazvao pometnju, a Kijev ga smatra "nedopustivim".

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu zaprijetile su bojkotom međunarodnih takmičenja u slučaju prisustva ruskih i bjeloruskih sportista, čak i pod neutralnom zastavom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније