Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Игор Шћекић

28. 05. 2023. 08:55   >>  09:06

NAJAVA VELIKE NAGRADE MONAKA

Verstapen ili Alonso: Ko će ispisati istoriju?

U posljednjim sekundama kvalifikacija Fernando Alonso dao nam je krug za pamćenje, ljubičasti prvi i drugi sektor i najviše što se moglo izvući iz Aston Martina u trećem u kojem su se mučili tokom čitavog vikenda. Ostao je bio samo Maks Verstapen u brzom pokušaju i nakon dva sektora zaostatak je iznosio činilo se nedostižne dvije desetinke. Ipak, šampion je samo kako on to zna pokazao svoj kvalitet i u trećem sektoru izveo pravo remek-djelo, bukvalno odbijajući se od zidove našao je nestvarne tri desetinke u odnosu na Alonsa i osvojio pol poziciju.

Upravo će njih dvojica igrati glavnu ulogu u današnjoj trci. Ulog je veliki za oba vozača, rekordi i istorija mogu biti ispisani. Verstapen se bori za nastavak dominacije i ukoliko slavi postaće neprikosnoven kada su u pitanju pobjede za ekipu Red Bula, ostvario bi svoju 39, jednu više od legendarnog Sebastijana Fetela. Sa druge strane Fernando Alonso ima priliku da dođe do svoje 33. pobjede u karijeri i postane apsolutni rekorder kada je u pitanju vremenski razmak između dvije pobjede, posljednji put slavio je u Španiji prije 10 godina. Bio bi to najveći dokaz kvaliteta i istrajnosti uskoro 42-godišnjeg Španca, za kojeg vrijeme kao da ne teče.

Monako je staza na kojoj je pol pozicija važnija vjerovatno više nego bilo gdje drugo u kalendaru. Procenti pobjede sa pol pozicije možda ne govore tako kada se uzme čitava istorija u obzir, manje od 50% vozača je uspijevalo da pobijedi sa prve startne pozicije. U posljednjih sedam godina samo dva puta se desilo da najbrži u kvalifikacijama bude na pobjedničkom podijumu, mada su se u četiri od tih pet neostvarenih pobjeda sa pola desile greške ekipa, prije nego li nešto drugo. 2016. ekipa Red Bula pozvala je ubjedljivo prvog Danijela Rikarda na zamjenu guma kojih nije bilo ni na vidiku, 2017. ekipa Ferarija odlučila se za strategiju koja je favorizovala Sebastijana Fetela umjesto Kimija Raikonena, doduše uz fenomenalnu vožnju četvorostrukog šampiona.Posljednje dvije godine gledali smo spektakularnog Leklera kako osvaja pol pozicije, međutim 2021. nije ni startovao trku zbog neispravnog bolida, dok prošle godine Ferari je imao jedno od svojih izdanja kada je strategija u pitanju i prokockao sigurnu pobjedu. Tako da pol pozicija je bitna, ali je podjednako bitno biti precizan kada je strategija u pitanju i iskoristiti šanse koje se ukažu.

Ferari nije nikako u stanju da odradi vikend bez grešaka i problema. Šarl Lekler nije mogao bolje od trećeg mjesta u kvalifikacijama, ali će zbog neažurnosti trkačkog inžinjera morati da startuje tri pozicije niže, nakon kazne zbog ometanja Landa Norisa u finišu kvalifikacija. Timski kolega Karlos Sajnc na osnovu toga pomjera se poziciju više i krenuće sa četvrte pozicije. Ispred njega uspio je da se ugura sjajni Esteban Okon koji je odvezao možda i najbolje kvalifikacije u svojoj karijeri. Alpina je odlična ovoga vikenda, Pijer Gasli će takođe početi među najboljih deset vozača, zauzeo je 7. mjesto u jučerašnjim kvalifikacijama.

Mercedes je imao burnih nekoliko nedjelja, nakon lošeg starta sezone i dalje nije potpisan novi ugovor sa sedmostrukim šampionom Luisom Hamiltonom, pominjao se u toj priči i Ferari, ali takve glasine su svi akteri demantovali. Ekipa je planirala nadogradnju bolida za trku u Imoli, međutim nakon otkazivanja trke zbog poplava u toj regiji, nadogradnje su morali biti testirane na stazi u Monaku koja nije baš idealna za takve stvari. Hamilton je hvalio poboljšanja na bolidu, iako još ne djeluju na nivou Red Bula. Sedmostruki šampion se mučio tokom većeg dijela kvalifikacija, prolazio je u posljednjim pokušajima dalje, ali je kada je bilo najpotrebnije uspio da poveže dovoljno dobar krug, koji će ga nakon kazne Leklera staviti na petu startnu poziciju. Kolega iz ekipe Džordž Rasel startovaće sa osmog mjesta.

U borbi za finalne pozicije koje donose bodove biće i fenomenalni Juki Cunoda koji kreće kao deveti i Lando Noris koji je doveo Meklaren do desete pozicije. Njihove timske kolege odmah su blizu njih, Pjastri će krenuti kao 11, dok će De Vris krenuti sa 12. mjesta. Meklaren tokom ovog vikenda nastupa u specijalnim bojama, koje ukazuju na njihovu slavnu istoriju na trkama koje čine krunu motosporta: Monaku, Le Manu i Indijanapolisu.Staza u Monaku je specifična kada je obilaženje u pitanju, jedna je od najstarijih u kalendaru i vozi se uskim ulicama. Krug je kratak i bez mnogo šansi za preticanje, glavni način da se rival zaobiđe je putem strategije ili korišćenjem velike greške protivnika. Potrebna je nevjerovatna razlika u brzini između dva bolida i još veća hrabrost i vještina vozača kako bi preticanje bilo uspješno izvršeno. Ukoliko se oba uslova ispune najveće šanse za preticanje nalaze se nakon prve krivine ukoliko se ostvari bolji izlaz, na kočenju u petoj krivini, u prvoj šikani kod bazena nakon izlaska iz tunela, kao i 17. krivini.

Tokom istorije vremenske prilike igrale su važnu ulogu i često su bile zaslužne za istorijske trke. Prošle godine gledali smo promjenjive vremenske uslove, kiša je prvo odložila početak trke, da bi smo onda gledali prvu fazu po kišnim uslovima. Kasnije se staza sušila i Red Bul je najbolje iskoristio situaciju i nadmudrio Ferari putem strategije i ostvario pobjedu. Danas takođe postoje šanse za kišu, a ukoliko se stvarno pojavi možemo gledati još jedno taktičko nadmudrivanje između najboljih ekipa. Kada je Monako u pitanju izuzetno je važno i biti koncentrisan da se iskoriste periodi vozila bezbjednosti i crvene zastave, kojih može gotovo sigurno biti ukoliko budemo gledali promjenjive vremenske uslove.Od početka sezone gledamo dominaciju jednog tima, bitke za šampiona u konkurenciji vozača ne izgleda da će biti, barem kada je u pitanju duel između vozača Red Bula, dok su ostali timovi još daleko. Verstapen je počeo da hvata svoj ritam i u posljednjoj trci u Majamiju pokazao da se ipak Perez teško može mjeriti sa njim, posebno kada se uzme čitav tok sezone i nekonstantnost Pereza, prije svega u kvalifikacijama. Serhio Perez je i u Monaku podbacio, startovaće kao posljednji nakon greške u kvalifikacijama i čini se da njegove šampionske nade polako odnosi vjetar.

Monako stvarno može biti prekretnica sezone, u kojoj će Verstapen staviti do znanja da mu nema ravnog ili će se pojaviti novi rival i vratiti borbu za šampionsku titulu u diskusiju. Sljedeće nedjelje je Španija, tu će se dogoditi najveće nadogradnje i izmjene bolida, za neke timove novi početak sezone. Ukoliko se nakon nje ne promijeni stanje na stazi, sve su prilike da ćemo gledati dominaciju kao i tokom dosadašnjeg toka sezone. Ali, na redu je prvo Monako.

Da li ćemo gledati klasik i duel za pobjedu kao nekada između Sene i Mensela 1992. i u skorijim vremenima Hamiltina i Verstapena 2019, ili ćemo vidjeti još jednu dominantnu trku Maksa Verstapena koji je oduvati rivale, otkriće nam ulice Monaka nakon današnje trke, zakazane za početak u 15 časova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније