Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

L.V.

13. 02. 2024. 11:44 >> 11:44

PROSLAVLJENI VATERPOLISTA

Promocija knjige o Veljku Uskokoviću: Sjajan osvrt na 40 godina igračke i trenerske karijere

Malo je sportista kroz istoriju zadužilo sportsku Crno Goru, Evropu i svijet kao ljevoruki bombarder iz Kotora Veljko Uskoković. Preko 320 utakmica i preko 400 golova u reprezentativnom dresu. Čak sedam medalja sa najvećih sportskih događaja sa kapicama SFRJ, SRJ i Crne Gore.

U prepunoj sali biblioteke Radosav Ljubović upriličena je knjiga o njemu i njegovim dostignućima autora Dubravka Stamatovića. Idealno štivo vrlo obimne građe uz sjajan osvrt na njegovih punih 40 godina kako igračke tako i trenerske vaterpolo karijere.

"Veljko je obilježio i ključni trenutak u sportskoj istoriji naše države. Prve olimpijske igre na kojima je Crna Gora učestvovala kao nezavisna država. Naš nosilac zastave koji je predvodio naše sportiste, predstavljajući snove i težnje naše nacije. Njegovo liderstvo na samim takmičenjima je nastupilo na najvećoj oceni i izvan nje. Bilo je vodilja pokazujući nam šta je moguće sa posvećenošću, teškim radom i nepokolebljivim duhom", kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Višedecenijski hroničar sportskih zbivanja, poznati novinar Branko Vujišić, hronološki se osvrnuo na velike domete Veljka Uskokovića.

"Poslije Kotora, najduže igrao u Italiji, šest sezona, a najveće kupske rezultate ostvario je tokom četvorogodišnjeg igranja u Bečeju, sa kojim je osvojio Kup šampiona i po četiri nacionalna šampionata i kup takmičenja. Bio je u dva navrata član Budvanske rivijere, u kojoj je 2009. u 38 godini završio igračku karijeru. U zbirci trofeja Veljka Uskokovića, koji je 11 godina bio član jugoslovenske selekcije i dvije godine crnogorski reprezentativac, nalazi se veliki broj priznanja. A među njima i sedam medalja osvojenih na najvećim takmičenjima, dakle olimpijskim igrama, svjetskim prvenstvima i evropskim šampionatima.

Godine 1991. nakon osvajanja prve zlatne medalje za Jugoslaviju na evropskim prvenstvima, Veljko Uskoković proglašen je za najboljeg crnogorskog sportistu. Njegova reprezentativna karijera trajala je gotovo 18 godina. Kruna svakako, zlato 2008. godine u Malagi sa Crnom Gorom i te iste godine nošenje crnogorske zastave na otvaranju igara u Pekingu.

Veljko kao Veljko, nenadmašan u bazenu lucidnih rješenja sa topom u lijevoj ruci, iznad svega skroman. Stavljajući sebe u drugi plan, a do krajnje granice afirmišući ostale sportiste.

"Sad sam siguran da bi knjiga o jednom, na primjer, Igoru Ušuroviću, Bojani Popoviću, Katarini Bulatović, Goranu Đukanoviću, Ratku Đurkoviću, Vladu Šćepanoviću, bila takođe pun pogodak. O Dejanu Savićeviću je ispjevana pjesma, ali mislim da zaslužuje i knjigu. Tako da, eto, volio bih da ovo bude prvi korak u tom nekom pravcu. S druge strane, mi smo to dužni i prema cjelokupnoj crnogorskoj sportskoj javnosti, kao i prema generacijama koje dolaze. Jer mislim da moramo im ostavljati tragove preko kojih će oni čitati i upoznavati velike sportiste i sportistkinje koja je ovako mala Crna Gora iznjedrila", kazao je Uskoković.

Toliko toga je stalo u njegovih 40 godina igračke karijere i 52 godine života da bi i desetak knjiga bila malo.

Šta reći na kraju, neka nam zlatni kapiten Veljko poživi makar još toliko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније