Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

Bernd Debusman Mlađi - BBC Njuz, Vašington  [ BBC ]

01. 02. 2023. 17:11   >>  17:09

Džozef Bajden: FBI pretresa kuću američkog predsednika zbog poverljivih dokumenata

Predsednikov advokat kaže da je planirani pretres deo istrage o poverljivim dokumentima.

Joe Biden
Getty Images
Džozef Bajden

Federalni istražni biro (FBI) pretresa kuću američkog predsednika Džozefa Bajdena u Delaveru u okviru istrage o poverljivim dokumentima, rekao je njegov advokat.

Bajdenov advokat je u saopštenju naveo da je pretres „planiran uz predsednikovu punu podršku".

CBS je izvestio da se istraga odnosi na širi uviđaj o rukovanju poverljivim dokumentima.

FBI nije komentarisao pretres.

Pošto je akcija FBI-ja bila sporazumna, nije tražen nalog za pretres.

Bajdenov advokat Bob Bauer rekao je i da je pretres obavljen „bez prethodnog obaveštenja javnosti" u interesu „operativne bezbednosti i integriteta".

Ovaj pretres je poslednji u nizu koji je sproveden na različitim lokacijama, posle otkrivanja poverljivih dokumenata u službenom prostoru Pen Bajden centru, u Vašingtonu, u novembru.

Dodatni dokumenti otkriveni su u Bajdenovoj kući u Delaveru kasnijim pretresima u decembru i januaru.

Bajden je rekao da je njegov tim uradio „ono što je trebalo da uradi tako što je odmah obavestio istražne organe" i dodao da „sasvim i u potpunosti sarađuje" u istrazi.

Najava pretresa obznanjena je dan pošto je nezavisni tužilac Robert Hur zvanično počeo da nadgleda istragu o dokumentima.

Pošto je prva grupa dokumenata otkrivena u novembru, Bajdenovi advokati su odmah obavestili kancelariju savetnika Bele kuće.

Dosije je sledećeg dana predat Državnom arhivu.

O naknadnim otkrićima odmah su obavešteni i zvaničnici Ministarstva pravde.

Precizan broj pronađenih poverljivih dokumenata i dalje nije poznat, iako je najmanje desetak otkriveno samo tokom januarskih pretraga.

I bivši predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Majk Pens takođe su upleteni u kontroverzu oko rukovanja poverljivim dokumentima.

U slučaju Pensa, „mali broj dokumenata sa poverljivim oznakama" pronađen je u njegovoj kući u Karmelu u Indijani, navodi se u pismu koje je nacionalnom arhivu poslao njegov advokat.

Dokumente je FBI pronašao u sefu na njegovom imanju 19. januara, a još dve kutije su dostavljene Arhivu 23. januara.

Pretresom Trampovog imanja Mar-a-Lago na Floridi u avgustu 2022. otkriveno je desetine kutija i oko 11.000 dokumenata, među kojima i oko 100 sa oznakom poverljivo.

Nalog za pretres je usledio nakon što su advokati koji zastupaju Trampa rekli da su svi vladini dokumenti vraćeni.

Tramp je u više navrata odbacio odgovornost i tvrdio da je skinuo tajnost sa dokumenata koje je poneo sa sobom.

Joe Biden
Getty Images
Džozef Bajden

Posle otkrivanja nove serije poverljivih dokumenata u garaži kuće američkog predsednika, Bajden je izjavio da „nisu bili na ulici".

„Ljudi znaju da poverljiva dokumenta shvatam ozbiljno, dokumenta su bila u mojoj ličnoj biblioteci", rekao je Bajden tokom obraćanja 12. januara u rezidenciji u gradu Vilingtonu, gde je i kutija sa dokumentima pronađena.

Američki državni tužilac Merik Garland postavio je Roberta Hura, nezavisnog tužioca koji je u sudskoj praksi vodio predmete terorizma i korporativnih prevara, za glavnog istražitelja ovog slučaja.

Prva serija dokumenata pronađena je u novembru u privatnoj Bajdenovoj kancelariji u Vašingtonu, dok je Bela kuća potvrdila da je druga serija spisa pronađena u predsednikovoj garaži u njegovoj kući u državi Delaver.

Bajden je ranije izjavio da je bio iznenađen kada je u novembru saznao da su poverljivi dosijei pronađeni u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji.

„Ne znam šta je u dokumentima", rekao je on, ukazujući da su mu advokati savetovali da ne pita za sadržaj.

Zakon zahteva da svi zapisi Bele kuće, među kojima i poverljivi, budu predati američkom nacionalnom arhivu kada administracija predsednika uspostavi vlast.

Šta je u dokumentima?

Američko Ministarstvo pravde proverava dokumentaciju sa oznakom poverljivo pronađenu u bivšoj, privatnoj kancelariji predsednika Džozefa Bajdena u istraživačkom centru, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajdenov pravni tim je pronašao oko 10 dokumenata u zaključanom ormaru u Pen Bajden Centru u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat.

Ovi papiri su predati Državnom arhivu.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, suočava se sa istragom odeljenja za pravosuđe zbog odnošenja osetljivih materijala na njegovo imanje u Floridi, Mar-a-Lago, posle njegovog predsedničkog mandata.

Prema izveštajima CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, Federalni istražni biro (FBI) je uključen u istragu dokumenata pronađenih u Pen Bajden Centru, a od američkog državnog tužioca Merika Garlanda je zatraženo da pregleda papire.

Bajdenov advokat je rekao da su papiri iz perioda kada je Bajden bio potpredsednik Amerike, ali nije jasno šta je u njima, kojim nivoom poverljivosti su označeni niti zašto su bili u Bajdenovoj privatnoj kancelariji.

Izvor CBS Njuza kaže da dokumenti ne sadrži nuklearne tajne, kao i da su se nalazili u kutiji sa drugim, neklasifikovanim papirima.

Pozivajući se na obavešteni izvor, američka televizijska mreža CNN izveštava da 10 poverljivih dosijea uključuju dopise američkih obaveštajnih službi i brifing materijale koji se odnose na Ukrajinu, Iran i Veliku Britaniju.

Dokumenta su pronađena 2. novembra u Bajdenovoj privatnoj kancelariji koju je koristio od 2017. do 2020. godine, dok ju je sređivao jedan od njegovih advokata, u fascikli na kojoj je pisalo „privatno", navodi CNN.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније