BBC News

Sem Kabral - BBC Njuz, Vašington [ BBC ]

07. 02. 2023. 19:54

Amerika, politika i Bajden: Kako napisati najvažniji govor za predsednika najmoćnije države sveta

Zvaničnici iz prethodne administracije Bele kuće retko su komentarisali kako je bilo pisati govore za predsednika Donalda Trampa.

A look at President Joe Biden's State of the Union speech in 2022
Getty Images

I dok američki predsednik Džozef Bajden vrši poslednje korekcije i pripreme za obraćanje o Stanju nacije, pozabavimo se malo mukama iza kulisa autora govora iz Bele kuće, najzauzetijeg tima u Vašingtonu u ovo doba godine.

Najvažniji godišnji govor, koji se održava u udarnom, prestižnom terminu, često privlači najbrojniju publiku koju će neki američki predsednik imati tokom čitave godine - i svako u gradu želi da ima udela u njemu.

Ovde bi neka rečenica mogla da pobudi podršku za omiljeni projekat nekog zakonodavca; onde bi neki pasus mogao da pomogne da se pokrene sprovođenje vladinog programa iz nulte tačke.

Kodi Kinan to vrlo dobro zna.

Kao direktor za pisanje govora tokom drugog mandata Baraka Obame, on je bio glavni autor njegova četiri govora o Stanju nacije.

„To je najveći govor koji ćete napisati tokom čitave godine, ali je on i najveći izvor nezadovoljstva, najveća gnjavaža i najveći gutač vremena", kaže on.

„I dalje ćete, međutim, osećati ponos i olakšanje kad sve bude gotovo", dodaje on.

Prvi govor o Stanju nacije predsednika Bajdena u martu prošle godine usledio je samo pet dana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Njegov drugi, u sredu rano ujutru po srednjeevropskom vremenu, biće održan pred novim sastavom Kongresa u kom republikanci kontrolišu jedan dom.

To znači da je vrlo verovatno da će govor poprimiti mnogo drugačiji ton od prošlogodišnjeg, ali Kinan tvrdi da on svakako mora da se nadoveže na jednu ključnu poruku koju je za sobom ostavio Bajden u govoru u Stanju nacije iz 2022.

On kaže da je godišnje obraćanje kao „ugrađeno dugme za reset" predsedničkog kalendara, zato što se održava početkom godine i mnogi ljudi koji ne prate dnevnu politiku uključiće se da ga poslušaju.

Barack Obama reviews a speech in the Oval Office
Obama White House Archives
Barak Obama prolazi kroz govor sa zamenikom direktora za pisanje govora Terijem Zuplatom

Pod Obamom, Kinan bi započinjao rad na govoru najmanje mesec-dva unapred, zatvorivši se u radnu sobu bez prozora ispod Ovalne sobe na više sati bez prestanka kako taj datum počne da se bliži.

Njegova kancelarija imala je aparat za kafu, koji su mu poklonili pripadnici Nacionalnog saveta za bezbednost koji su želeli da se u govor uvrsti jedna stavka.

Neki članovi osoblja Zapadnog krila čak su vršili prismotru nad najbližim toaletom njegovoj kancelariji i molili ga za dodatke kad su ga videli da izlazi, priseća se on.

Ignorišući ove molbe, kao i nagomilanu elektronsku poštu u inboksu, Kinan i njegova asistentkinja Suzana Džejkobs osmislili su sistem.

Na njegovim vratima bi se obreo veliki nasmejani emotikon ako govor ide u dobrom pravcu i on je otvoren za sugestije, ali bi na istom mestu osvanula lobanja sa ukrštenim kostima ako nacrt ne ide kako treba i ne treba mu još babica.

I iako je Kinan bio glavni autor govora, uvek je imao pomoć - od preostalih pet-šest pisaca iz tima, šefa protokola i, naravno, samog predsednika.

„Pravi glavni autor govora uvek je bio Barak Obama, bilo da se radilo o govoru o Stanju nacije ili bilom kom drugom velikom obraćanju", kaže Teri Zuplat, koji je pomogao u izradi skoro 500 Obaminih govora između 2009. i 2017.

„Jedan od velikih mitova o pisanju govora je da su nekako autori govora ti koji stavljaju reči u usta predsedniku, dok je zapravo obrnuto.

„Autori govora svakoga dana osluškuju i uče od predsednika i pokušavaju najbolje što mogu da osmisle nacrt koji dočarava njegov glas, viziju i vrednosti."

Zuplat tvrdi da je govor o Stanju nacije izazov u kojem mali broj ovih neslavljenih spisatelja ikada istinski uživa, govor koji mora da se održi i inherentno je bitan, ali retko kad ostaje upamćen.

„Toliko toga mora da se pomene da svaki autor govora daje sve od sebe da to spoji u neku koherentnu celinu sa zajedničkom temom koja sve to objedinjuje, ali je to jako teško postići kad govorite zaista o svemu - o stanju nacije", kaže on.

Barack Obama in the Oval Office with Cody Keenan and Terry Szuplat
Obama White House Archives
Kodi Kiaen (sredina) i Teri Zuplat (desno) diskutuju o govoru sa predsednikom Obamom

Pred sam govor, Obama bi seo sa glavnim autorima i odredio glavnu temu obraćanja.

Posle toga, razni zvaničnici iz čitave vlade bili bi pozvani da daju vlastite uvide, usidrivši govor u spisak političkih realnosti i fiskalnih ograničenja.

Glavni autorski tim bi potom prošao kroz taj spisak, stavljajući naglasak na neke stavke a potpuno odbacujući druge.

„Ono što čini sjajan govor o Stanju nacije je kad se on izdigne iz pukog spiska inicijativa, programa i politika, ponudivši koherentnu, efektnu priču i viziju za američki narod", kaže Zuplat.

Zvaničnici iz prethodne administracije Bele kuće retko su komentarisali kako je bilo pisati govore za predsednika Donalda Trampa.

Ali prema Njujork tajmsu, protokoli pisanja govora za Trampovo obraćanje o Stanju nacije bili su prilično slični tradiciji iz Obaminog vremena.

Sastavljen od uvida raznih savetnika, priređen od glavnog autora Stivena Milera i slavljen kao „ispričan 100 odsto vlastitim rečnikom predsednika Trampa".

Predsednik Bajden je ozloglašen po tome da je teško pisati govore za njega - obično žonglira sa više verzija sve do poslednjeg časa i često se ne drži zadatog scenarija.

Njegovog glavnog autora za govore Vineja Redija jedan član administracije pohvalio je kao „nekoga ko tečno govori Bajdenovim jezikom".

Od Redija se očekuje da je proteklog vikenda sedeo sa Bajdenom u Kempu Dejvid, predsedničkom odmaralištu u Merilendu, gde su osmišljavali i usavršavali finalnu verziju.

Sigurno su im se pridružili i drugi viši saradnici Bele kuće, baš kao i istoričar Džon Mičam.

I dok se opasno bliži obračun sa republikancima oko ograničenja federalnog duga, istrage ministarstva pravde o Bajdenovom rukovanju poverljivim informacijama i očekivanog pokretanja njegove kampanje za reizbor, u utorak uveče oni će morati da postignu pravu ravnotežu.

Ili, kako se našalio Kinan: „Srećno autorima govora. Drago mi je što to ne moram ja da radim."


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије