Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

10. 07. 2023. 20:57   >>  11. 07. 2023. 13:34

Sirene i suzavac na severu Kosova, predsednik Srbije naredio vojsci najvišu borbenu gotovost

Sirene za vazdušnu opasnost, suzavci i detonacije čuje su se danas u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, dok novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ulaze u opštinske kancelarije, javljaju lokalni mediji.

Kosovo, incidenti
Fonet/Kossev

Sirene za vazdušnu opasnost, suzavci, a navodno i detonacije i pucnji, odjekivali su danas u četiri opštine na severu Kosova, većinski nastanjene Srbima, u danu kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti trebalo da preuzmu dužnost.

Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saopštio je ministar odbrane Miloš Vučević.

U prepodnevnim časovima, grupe građana okupile su se ispred zgrada institucija u četiri većinski srpske opštine - Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, ali i u severnom delu Kosovske Mitrovice, prenosi portal Kossev.

U te tri opštine za danas je bilo planirano da dužnost preuzmu gradonačelnici albanske nacionalnosti, pobednici na aprilskim izborima koje su Srbi masovno bojkotovali.

Kosovska policija je potvrdila da „asistira gradonačelnicima" u ovim mestima da „ostvare pravo na rad".

Novoizabrani gradonačelnici su 20. maja položili zakletve, a prethodno se polemisalo o tome da će moći da pristupe kancelarijama koje su prethodno koristili gradonačelnici sa Srpske liste, najjače političke stranke Srba, koja ima podršku Beograda.

Prošle nedelje, zakletvu je, kao novi gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, položio Erden Atić, a na zgradi opštine su istog dana postavljene kosovske zastave.

Predstavnici Srpske liste su njegovo imenovanje nazvali „početkom okupacije" severa Kosova.

Krajem aprila, ove četiri opštine dobile su nove gradonačelnike albanske nacionalnosti, na lokalnim izborima koje su Srbi sa Kosova masovno bojkotovali.

Nemiri se događaju se u danu kada je deo Srba sa Kosova otputovao u Beograd da učestvuje na mitingu „Srbija nade", koju organizuje vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.

Srbi, Kosovo, Vučić, miting
Fonet/Marko Dragoslavić
Srbi sa Kosova došli su na miting vladajuće koalicije u Beogradu

Šta se dogodilo?

Kossev prenosi da su u toku incidenti u Zvečanu gde je, kako javljaju, situacija najozbiljnija, ali i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

U Zvečanu je i tokom prepodneva upotrebljen suzavac i šok bombe, a navodno su se čuli i pucnji, preneo je Kossev.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je u prvom delu dana bilo mirno, a onda se oglasila sirena za uzbunu, dok su se oko opštine okupili zaposleni, koji su želeli da spreče ulazak novoizabranih gradonačelnika.

Prisutne su policijske snage u policijskim džipovima, civilnim škodama i redovna policija.

Ispred svih opštinskih zgrada, raspoređena su i vozila Euleksa - međunarodne policije pod upravom EU.

Zašto su Srbi bojkotovali izbore?

Kosovo, izbori, policija
REUTERS/Valdrin Xhemaj
Jedan od kontejnera koji su bili postavljeni za glasanje, a koje su čuvali pripadnici Kosovske policije

Opštine na severu Kosova sa većinskim stanovništvom od novembra su bez gradonačelnika, jer su se Srbi, nezadovoljni celokupnim položajem, povukli iz svih lokalnih institucija.

Vanredni izbori, posle odlaganja, održani su 23. aprila ove godine, a ukupno je glasalo tek nešto više od 1.500 birača od 45.950 upisanih.

Od toga je glasalo samo 13 Srba, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah posle izbora, ukazujući na njihovu potpunu nelegitimnost.

Dodao je i da nikada do sada nije zabeleženo da se glasanje organizuje u kontejnerima koje je postavila i obezbeđivala policija.

Ističući da se „ovako nešto nije desilo u evropskoj istoriji od Drugog svetskog rata", Vučić je zaključio da su izbori „poraz i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Kvinte", koju čine Amerika, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija.

Posle izbora, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će novoizabrani predstavnici biti „u službi svih građana", dok su u Beogradu izbori nazvani „mrakom demokratije".

Srpska lista, koja ima podršku Beograda, još ranije je saopštila da neće učestvovati na izborima za gradonačelnike severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, nezadovoljna položajem Srba na Kosovu, ali pre svega odbijanjem prištinskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

ZSO je predviđena još Briselskim sporazumom potpisanim pre deset godina, ali do danas nije osnovana.

Ova zajednica je predviđena i nedavnim sporazumom Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, u makedonskom gradu Ohridu.

Dok Srbija i dalje insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, albanska strana traži priznanje Kosova, odnosno da to budu dva paralelna procesa.


Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније