Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Dejan Kandić, TVCG ]

23. 05. 2022. 16:02 >> 16:13
4

PROBLEMI MJEŠTANA SELA RANČE

Gdje god krenu moraju preko graničnog prelaza

Mještani pograničnog sela Ranče duže od 15 godina svakodnevno u odlasku i povratku u selo moraju da prođu istoimeni granični prelaz. Uprkos obećanjima ovaj problem nije riješen ni izgradnjom novog prelaza, a nedavni sastanak predstavnika mještana, MUP-a i Opštine rezultirao je mogućim rješenjem koje usložnjava činjenica da se radi o pograničnom pojasu.

Ako bi tražili Ginisovog rekordera u broju prelazaka granice, a da pri tom ne izlazi iz jedne iste države onda je to sigurno neko od mještana pljevaljskog pograničnog sela Ranče. U školu, na posao ili kod komšija u obližnje selo - gdje god krenu moraju proći istoimeni granični prelaz uz dobrodošlicu Opštine Pljevlja kojoj ovo selo pripada.

“Mještani sela Ranče su morali svakodnevno da prolaze granični prelaz. Oni su crnogorski državljani kuće im se nalaze na teritoriji Crne Gore i on su praktično bili kao građani drugog reda”, kaže za TVCG Darko Gačević, mještanin i član savjeta Mjesne zajednice.
Potpredsjednik Opštine Pljevlja Nenad Rubežić priznaje da je riječ o velikom problemu.

“Ovo jeste veliki problem za građane koji živi ovde i koji imaju komunikaciju sa gradom”, navodi Rubežić.

Selo Ranče smješteno je tik uz crnogorsko - srbijansku granicu na putu Pljevlja - Prijepolje, a putovanje od i do sela preko graničnog prelaza njihova je stvarnost duže od 15 godina, uz posebne probleme ljeti.

“Nismo imali nikakvih problema što se tiče pripadnika granične policije oni su nas propuštali bez čekanja, ali kada bi se u ljetnom periodu stvorile te ogromne gužve mi nismo bili u mogućnosti da obiđemo te kolone”, navodi Gačević.

Postojeći granični prelaz urađen je 2004, ali ni tada, a ni danas kada se gradi novi nije riješeno pitanje prilaznog puta selu.

"Mještani sela Ranče nisu zaboravljeni onda kada nam treba uručiti porez za zemljište; pored toga nismo zaboravljeni kada nam šalju glasački listić i tad svi misle o nama dolaze obilaze nas obćavaju ali nikakvog pomaka nema. Kad treba da se uloži niko o nama ne vodi računa”, navodi Gačević.

Nečijim previdom Ranče je opet zaboravljeno, a iako nije nadležna Opština će, dogovoreno je na sastanku sa predstavnicima mještanima i MUP-a, pokušati da izgradi novi put.

“Ovo je praktično priključni put koji je u samom sklopu granice zato ovde ipak mora biti dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pošto se radi u blizini granice, da opet ne bi napravili neki propust. Znači ovo je ozbiljan posao kome se ne može lako pristupiti što se tiče lokalne samouprave”, poručio je potpredsjednik Opštine Pljevlja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније