Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ T.S. ]

08. 09. 2022. 09:50 >> 09:54

CEROVIĆ PISAO AGENCIJI

Osloboditi prolaz u Đalovića pećini i zaštititi koloniju slijepih miševa

Predsjednik Speloloskog kluba "Pauk" iz Bijelog Polja, Petar Cerović, uputio je otvoreno pismo Agenciji za zastitu životne sredine, u kojem je apelovao da oslobodi prolaz i da se zaštiti kolonija zakonom zaštićenih slijepih miševa.

"Zbog zabrinutosti prema troglofilima zatvaranjem tunela, ishitrenom reakcijom, ne držeći se projekta i obustavljanjem radova, izvođač radova ih je doveo u opasnost te upućujemo apel da se prolaz oslobodi, jer ne znamo ima li drugih, dok komisija utvrdi i štete. Na otprilike 100 metara desno od ulaza znamo da postoji jedna kolonija slijepih miševa, mislim da se radi o velikom potkovičaru, zaštićenoj vrsti. Svaka vrsta slijepih miševa je zaštićena crnogorskim nacionalnim zakonodavstvom", podsjetio je Cerović.

On je kazao da je, osim toga, Crna Gora potpisnica brojnih drugih međunarodnih konvencija, direktiva i sporazuma kao što su Bernska konvencija, Bonska konvencija, EU direktiva o staništima i EUROBATS sporazum, a "slijepi miševi se nalaze na svim pomenutim listama kao strogo zaštićene vrste".

"Biodiverzitet je zbog svoj značaja pod velikim pritiskom. Svakodnevno u svijetu iščezavaju staništa, nestaju vrste, narušava se prirodna ravnoteža zbog ljudskih aktivnosti. Zato se sve više i više razvijaju inicijative država i civilnog društva za zaštitu biodiverziteta. Republika Crna Gora kao ekološka država bi trebalo da poštuje Konvencije o biološkoj raznovrsnosti a i time se obavezala da štiti biološku raznovrsnost", navodi Cerović.

On u otvorenom pismu podsjeća da je Speleološki klub "Pauk" upozoravao da je radovima koji se izvode Đalovića pećina ugrožena, kao i sama klisura.

"Pitamo Agenciju za zaštitu životne sredine da li je rađena studija prije početka radova i da li su vršena istraživanja, koja traju godinama, kao i da li je utvrđeno šta sve može biti ugroženo radovima. Da li je Agencija pratila i istraživala tokom radova koje su promjene nastale i ukazivala na njih. Time ne bi dozvolila da se ovakve greške, možda i nepopravljive, dogode", navodi se u pismu.

Predsjednik Speleoloskog kluba "Pauk" kaže da od Agencije za zaštitu životne sredine očekuje uzajamnu saradnju.

"Zbog trenutnih dogadjaja sa Djalovica pećinom Speleološki klub pauk pokreće inicijativu o boljoj zaštiti svih speleoloških objekata na teritoriji opštine Bilelo Polje i Crne Gore radi uvođenja reda u ovoj oblasti", zaključuje se u otvorenom pismu koje je predsjednik ovog speleološkog kluba uputio Agenciji za zaštitu životne sredine.

Cerović je nedavno zajedno sa kolegama iz kluba podnio krivičnu prijavu zbog oštećenja unutrašnjosti Đalovica pećine kod Bijelog Polja, kada su u tom trenutku nepoznata lica ispisivala imena po zidovima i lomila pećinski nakit.

Tada je upozoreno i da zbog proširenja ulaza dolazi do strujanja vazduha i poremećaja unutar pećine.

Izvođači koji su angažovani na poslovima valorizacije najveće pećine na Balkanu su potom vještački zatvorili ulaz.

Osnovni državni tužilac u Bijelom Polju je, u međuvremenu, pokrenuo postupak protiv dva lica zbog krivičnog djela oštećenje zaštićenih prirodnih dobara, ali se istovremeno otvorilo niz drugih problema u vezi sa radovima koji se odavno izvode zbog valorizacije Đalovica pećine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније