Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

07. 10. 2022. 15:17   >>  15:18

SAJAM U PETNjICI

Zdravo sa sjevera, a dobro iz Crne Gore

Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda "Zdravo sa sjevera, a dobro iz Crne Gore", u organizaciji lokalne Mreže nevladinih organizacija Opštine Petnjica i lokalne Turističke organizacije, počeo je danas u sajamskoj sali u Petnjici.

Događaj je okupio nekoliko desetina poljoprivrednih proizvođača iz deset opština sjevera Crne Gore i susjednih država čiji se proizvodi mogu degustirati tokom naredna dva dana.

Sajam, koji preko dvije decenije okuplja poljoprivredne proizvođače sa sjevera, otvorio je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević koji je uz konstataciju da se gotovo svi proizvodi koji su danas viđeni na sajmu, uz određene korekcije, mogu svrstati u organsku proizvodnju, pozvao proizvođače da se okrenu u tom pravcu te da petnjički kraj bude prepoznatljiv po organskoj proizvodnji.

On je dodao da petnjička i beranska opština imaju potencijal i za ozbiljnu proizvodnju žita koje nam je u proteklim godinama najviše nedostajalo. U cilju iskorišćenja tog potencijala resorno ministarstvo će obezbijediti neophodnu mehanizaciju te premije kako bi stimulisali tu vrstu proizvodnje, obećao je Cimbaljević.

Oktobarski sajam najbolji je pokazatelj kakve su bile ovogodišnje brazde jesu li još uvijek dobri torovi te da li su domaćini ojačali svoja gazdinstva, istakao je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

"Dobro je što se možemo uvjeriti da je rod ove godine bio dobar, a da su domaćini bili marljivi i odgovorni. Živimo u vremenu kriza na koje ne možemo da utičemo,svaka od njih dotiče se hrane koja manjka u svijetu. Naš zadatak je da stvorimo uslove da pojačamo poljoprivrednu proizvodnju jer je ona jedan od preduslova našeg opstanaka na ovim prostorima", istakao je Agović.

Organizatori ovog Međunarodnog sajam preduzimaju ogromne napore kako bi očuvali i ojačali poljoprivredne potencijale koji su bogom dati ne samo na petnjičkom području već na čitavom sjeveru, a i cijeloj Crnoj Gori, saopštila je Sabaheta Novalić predstavnica Mreže NVO i jedna od pokretačica sajma.

"Ovo je 22. po redu sajam, koji je prije tri godine dobio I međunarodni karakter, i jedini je takve vrste u Crnoj Gori. Tokom protekle dvije decenije uspjeli smo da podignemo standard i kvalitet poljoprivrednih proizvoda kao i proizvoda domaće radinosti tako da je ova sredina, po svojim proizvodima, prepoznatljiva u Crnoj Gori i susjednim državama. Veliki je uspjeh kada u Petnjici okupimo poljoprivredne proizvođače iz deset crnogorskih opština sa sjevera”, kazala je Novalić.

Organizatori sajma dobili su Zahvalnicu od predstavnika Centra za djecu sa posebnim potrebama iz Bijelog Polja, gdje njihovi štićenicima godinama unazad izlažu svoje proizvode.

U zabavnom djelu programa nastupili su najmlađi ćlanovi KUD "Duga" iz Berana.

Sajam će biti otvoren za posjetioce danas do 17 sati i u subotu, 8. oktobra od 10 do 17 sati.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније