Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Milica Sekulić [ Mreža, TVCG ]

26. 03. 2024. 07:10 >> 21:06
Čitaj mi:

SELO KOD MOJKOVCA

Sloga mještana Štitarice za ponos: Na radnim akcijama i staro i mlado

U selu Štitarica nadomak Mojkovca mještani generacijama zajednički rade i grade kako bi stvorili bolje uslove za život. Put, vodovod, mjesni dom i još puno toga rezultat je zajedničkih radnih akcija.

Da tradicija i danas živi pokazali su prethodnog vikenda kada su zajedničkim snagama uredili prostor oko spomen doma.

Kako je kazao za emisiju "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Štitarica Radovan Rakočević, bar dva puta izvode seoske akcije.

"Sve zahvaljujući našim mještanima koji nam se redovno odazivaju u velikom broju", kazao je on. 

Trenutno rade na adaptaciji ograde oko spomen doma i kapele u Štitarici.

"Radili smo oko sportskih terena, pošto svakog ljeta organizujemo tradicionalni turnir koji je star preko 20 godina. Popravljali smo naš put kom je već propao asfalt. Star j više od 25 godina. Imali smo i popravku oko spomen doma", naveo je Rakočević. 

Na radnoj akciji zajedno su i mladi i stari. Tu je i 82-godišnji Dragić Vuković rado dolazi da podrži komšije i prijatelje.

"Štitarica je uvijek bila jedna vodeća mjesna zajednica na nivou opštine. Tu su uvijek bili ljudi, aktivisti i radili, izgrađivali i dom, i asfalt, i školu, i Dom zdravlja i školu "Aleksa Đilas Bećo", pohvalio se Dragić.

Godine su učinile svoje, pa pošteni starina ne može fizički pomoći svojim mještanima.

"Ali mogu pomoći i želim da pomognem finansijski", poručuje Dragić. 

Jedan od mještana Aleksandar Vuković kazao je da u selu svi žele da daju doprinos mjesnoj zajednici i da uljepšaju sredinu u kojoj kojoj žive.

"Nadam se da će se stvoriti bolji uslovi za mlade generalno i da ćemo stvoriti bolje uslove da mladi ostanu pogotovo na sjeveru Crne Gore", ukazao je on. 

A ono što krasi mjesnu zajednicu i po čemu su, kažu, poznati u mojkovačkom kraju je sloga.

Duško Baković kaže da je ovo rijetka tradicija jednog složnog i organizovanog sela i dobrog rukovodstva mjesta i zajednice.

"To traje već decenijama. Radi se o jednom složnom i vrijednom selu. Ovdje danas ima i omladine. Nadam se i očekujem da će mladi nastaviti ovu lijepu i možda jedinstvenu tradiciju na selima u Crnoj Gori", zaključio je Baković.

Štitarica je jedna od živijih sela. Oko 70 domaćinstava bavi se poljoprivredom i stočarstvom.

Sve je, kažu mještani, interesantnija i stranim turistima koji tuda idu na Sinjajevinu. 

Zato mještani uljepšavaju i stvaraju uslove da mladi ne odlaze, već da selo kao nekad bude mjesto okupljanja kako za stanovnike tog kraja, tako i za njihove goste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније