Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Mira Rovčanin [ RCG ]

10. 04. 2024. 22:41 >> 22:40

PODSTICAJNE MJERE

Opština Nikšić za podsticaj poljoprivrede opredijelila 100.000 eura

Opština Nikšić opredijelila je 100.000 eura za Program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Nastaviće se subvencioniranje za otkup mlijeka od četiri centa po litru, a prvi put će se podržati uzgoj lososa i autohtone pastrmke. U odnosu na prošlu godinu podrška poljoprivrednicima, iz lokalne kase, veća je za 40.000 eura.

Iako su svjesni da podsticajne mjere još uvijek nijesu dovoljne, u lokalnoj upravi podsjećaju da se, iz godine u godinu, izdvajanja za podršku poljoprivrednicima povećavaju.

Podrška će se realizovati kroz tri mjere, a najviše novca 57.000 eura opredijeljeno je za iskop bunara i nabavku prateće opreme. Subvencioniraće se od 30 do 50 odsto utrošenih sredstava ,a iznos će zavisiti od moguće podrške iz državnog agrobudžeta, kojim je za istu podsticajnu mjeru opredijeljeno 200.000 eura , kazao je obrazlažući Program podsticajnih mjera, na nedavno održanoj sjednici Skupštini Opštine Nikšić, sekretar Sekretarijata za finansije razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić.

“ Poljoprivrednci dobijaju iz agrobudžeta subvencije do 50 odsto za te troškove, a Opština će im do 30 odsto dati subvencija. A oni koji ne dobiju subvencije od države, Opština će im dodjeliti sredstava u iznosu do 50 odsto troškova”, kazao je Šoškić.

Za nabavku sjemenskog i sadnog krompira opredijeljeno je 40.000 eura. Na 50 odsto podrške, ne veće od 600 eura, mogu računati poljoprivrednici koji zasade krompir na parceli od najmanje 200 kvadrata.

Prvi put, simbolično, sa 3 000 eura biće podržan uzgoj lososa i autohtone pastrmke.

“ Prije svega što je Nikšić najbogatija opština u Crnoj Gori, pa i u region sa vodama. Ti potencijali vodni nijesu iskorišćeni sa aspekta sportsko-ribolovnog turizma. Mislim da bi uz pomoć Vlade trebalo staviti akcenat na taj izvor prihoda opštine”, rekao je Šoškić.

Nastaviće se i subvencioniranje za otkup mlijeka od četiri cenra po litru, za što je u prošloj godini izdvojeno oko 350.000 eura. Opština Nikšić, kako je najavljeno, podržače i premije osiguranja u stočarskoj proizvodnji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније