Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.L.B.

16. 04. 2024. 13:37 >> 13:46
Čitaj mi:

ŠTRAJKAČKI ODBOR

Predsjednik Savjeta pljevaljske biblioteke podnio ostavku

Štrajkački odbor pljevaljske Narodne biblioteke "Stevan Samardži" saopštio je da je predsjednik Savjeta te ustanove Nemanja Stanimirović podnio ostavku.

“Nije nam drago što je jedan mlad čovjek zloupotrijebljen i „uvučen“ u vrstu odgovornosti kojoj nije dorastao i bezakonje koje mu je podmetnuto, ali ima u Savjetu i onih koji to iskustvo imaju, a time i nesumnjivu odgovornost za nastalu situaciju”, poručuju iz štrajkačkog odbora.

Podsjećaju da su tražili smjenu predsjednika i članova Savjeta zbog nezakonitog rada.

“To znači da je trebalo da djeluje i da se oglasi organ koji je njima nadređen, a to je Sekretarijat za kulturu, socijalna i druga pitanja. Time što to nije učinio, nezakonito djelovanje postaje i protivzakonito, dakle, svjesno ignorantsko i uzurpatorsko na štetu jedne ugledne ustanove i stručnih lica zaposlenih u njoj. Na naš zvaničan poziv pomenutom Sekretarijatu nismo dobili odgovor na istom nivou, ali jesmo u nastavku izrazite i uvredljive protivzakonite produktivnosti oličene u daljem uzurpiranju finansijskih sredstava i radnog prostora Biblioteke. Tako je večeras, dok je osamdeset posto stručnog kadra u štrajku, pomenuti Sekretarijat suorganizator književne promocije, u prostorijama naše čitaonice”, poručuju iz štrajkačkog odbora.

Zbog svega rečenog i prethodnih dana i sada, kažu da su prinuđeni na nastavak djelovanja u vidu štrajka i drugih oblika javnog istupanja, kako bi pomogli da se rad Biblioteke uvede u legitimne tokove.

“Obraćali smo se, i nastavićemo to da činimo, različitim ustanovama kojih se tiču problemi na koje ukazujemo. Na toj strani, nažalost, uočavamo neprimjereno neoglašavanje Ministarstva kulture i medija koje je nadležno za oblast kojom se bavimo. Zato je veoma važno da na naše apele i inicijative nije ostalo gluvo ni Osnovno tužilaštvo u Pljevljima, kao ni Ministarstvo javne uprave, čiji su organi potvrdili naše sumnje u nezakonito funkcionisanje već pomenutih organa Biblioteke”, navodi se u saopštenju.

Kako ističe štrajkačiki odbor tek sveobuhvatni inspekcijski nadzor koji predstoji može dati kompletan uvid u prozivzakonito funkcionisanje Biblioteke sa posebnim osvrtom na period od 14. decembra prethodne godine do danas.

“Kako smo obaviješteni, krivične prijave koje je podnio dio zaposlenih u Biblioteci, rezultirale su određenim istražnim radnjama, a značajna novina je u tome da je od strane službi pod ingerencijom Ministarstva javne uprave takođe podnijeta prijava. Ovi momenti značajno usložnjavaju situaciju počinilaca protivzakonitih djela i drastično sužavaju njihov manevarski prostor. Sve se to preslikava na ljude koji o ovom pitanju treba da odluče u Skupštini Pljevalja”, poručuju iz štrajkačkog odbora.

Saopštenje potpisuju predsjednik štrajkačkog odbora Danko Radovanović, kao i članovi Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević i Milija Knežević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније