Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: M.L.B.

03. 01. 2020. 09:06 >> 09:19
8

FORMIRANI U VRBASU

CES nova organizacija Crnogoraca u Srbiji

U Vrbasu je formirana nova organizacija crnogorske manjine u Srbiji, pod nazivom "Crnogorski elektori Srbije – CES".

"Smatrajući da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, kao ustavna institucija države Srbije, ne ispunjava ciljeve zbog kojih institucija nacionalnih savjeta postoji, u Vrbasu je 28. decembra 2019. godine osnovana organizacija „Crnogorski elektori Srbije – CES„, navodi se u saopštenju novoformirane organizacije.

Osnivanje CES-a je, kako navode, podržalo preko trideset elektora, saglasnih sa ciljevima zbog kojih je CES formiran.

“CES će se programski zalagati za poboljšanje statusa crnogorske manjine u Srbiji, promovisati autentični crnogorski kulturni, jezički i vjerski indentitet, zaštitu ugleda države Crne Gore i, uopšteno, za aktivnije korišćenje prava koje pruža pravni sistem Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Naziv CES proističe iz podrške za osnivanje i djelovanje, koju su, pored inicijativnog odbora, pružili 33 elektora, građana Srbije, kao učesnici u izbornim procesima za dva saziva Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Elektori su lica kojima je minimum 45 pripadnika crnogorske nacionalne manjine, upisana u poseban birački spisak, dalo svoju pisanu i ovjerenu podršku.

„Upravo kroz aktivnosti CES-a oni će moći da ih predstavljaju na način zbog kojeg su zadobili njihovo povjerenje i zalagati se za njihova ustavna prava i uopšte bolji status crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

CES, kako ističu, nije organizacija zasnovana na okupljanju postojećih nacionalnih i zavičajnih udruženja, niti će se njegove aktivnosti preklapati sa njihovom djetnošću i uticati na bilo koji način na ono što je bila njihova djelatnost do sada.

„Njegova djelatnost će biti u sferi opšteg položaja crnogorske manjine u Srbije, zaštite njegovog identiteta i ostalih već navedenih pitanja. To, takođe, podrazumjeva da će djelovati u duhu saradnje i kooperativnosti sa svim postojećim organizacijama i pojedincima, već prisutnim u javnosti, koji dijele iste nazore“, poručuju iz CES-a.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније