Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

13. 03. 2016. 17:20 >> 17:05
20

DECENIJA NEZAVISNOSTI

Crnogorci u Srbiji počeli proslavljanje jubileja

Povodom desetogodišnjice nezavisnosti i hiljadugodišnjice državnosti Crne Gore, sinoć je u bioskopu "Jugoslavija" u Vrbasu, u organizaciji Saveza crnogorskih nacionalnih udruženja Srbije, čiji je domaćin bilo udruženje Crnogoraca “Nikola I” iz Vrbasa, glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Slobodan Marunović, izveo je dvočasovni scenski performans posvećen predstojećim velikim jubilejima.

Publika u prepunoj sali bioskopa "Jugoslavija" je mogla da vidi i čuje monologe i kratke isječke iz predstava i filmova u kojima je Marunović tumačio uloge štampara Makarija, Stanka Crnojevića, vladike Danila, Njegoša, Krsta Zrnova Popovića i druge značajne ličnosti iz crnogorske istorije i duhovnosti.

"Više od 200 gledalaca, članova crnogorske zajednice i njihovih gostiju, dugotrajnim aplauzom i sa oduševljenjem je nagradilo poznatog dramskog umjetnika, koji svojim umijećem, dosljedno i decenijama na pozorišnim scenama širom svijeta dostojanstveno u maniru antičkog rapsoda pronosi duhovnost i etičnost Crne Gore", saopšteno je iz Saveza crnogorskih nacionalnih udruženja Srbije.

Kazali su da je sinoćnjim performansom zvanično započelo proslavljanje velikih crnogorskih jubileja u Srbiji i najavili da će se tokom godine i u drugim gradovima jubileji proslaviti koncertima, pozorišnim predstavama, izložbama, filmovima, poetskim i književnim večerima najznačajnijih crnogorskih umjetnika.

"Kulturni sadržaj koji će se ove godine prikazati publici proslavljajući značajne jubileje u istoriji Crne Gore izražavaju autentične vrijednosti crnogorske kulturne posebnosti i čine kvalitativan otklon od folklornog dizajniranja “guslarsko-raštanskog” stereotipa. Oni provociraju dublja osjećanja i razmišljanja o posebnom društveno-kulturnom ambijentu koji je inspirisao umjetnike da u svojim djelima ugrade pečat crnogorske kulturne posebnosti kao značajnog djela kulturnog nacionalnog identiteta", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније