Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

B.B.

22. 05. 2022. 16:10 >> 16:20
1

DOPRINOS RAZVOJU CG

Potpisana Deklaracija LP i crnogorske dijaspore u SAD

Delegacija Liberalne partije boravi u zvaničnoj posjeti SAD na poziv Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku, gdje je potpisalna i Deklaracija o saradnji ove dvije organizacije, a u cilju snažnog doprinosa i novog zamaha ekonomskom, kulturnom i socijalnom razvoju Crne Gore.

U okviru posjete upriličen je okrugli sto na kojem se diskutovalo o položaju crnogorske dijaspore, očuvaju njihovih prava, ali i doprinosu koju u kontinuitetu pružaju svojoj matici Crnoj Gori. Na okruglom stolu su, osim predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića, učestvovali i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović, kao i poslanica BS Kenana Strujić Harbić.

"Na osnovu zaključaka okruglog stola, Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku potpisali su Deklaraciju o saradnji. Shvatajući važnost istorijskog momenta ali i kompleksnost društveno-političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazi Crna Gora i njena dijaspora koja koje uvijek dijelila i osjećala sudbinu svoje matične države i verujući da kroz jačanje međusobnih odnosa možemo pružiti snažan doprinos i novi zamah razvoja, ekonomskog, kulturnog, socijalnog ali i u smislu međunaronog pozicioniranja Crne Gore, i zajednički ubrzati procese modernizacije društva, koja tretira sve važne aspekte saradnje sa dijasporom naše države, njihovog položaja i doprinosa Crnoj Gori deklaraciju su potpisali predsjednik LP Andrija Popović i predsjednik BSCG u Njujorku Esad Rastoder", navodi se u saopštenju LPCG.

Deklaracija se, kako dodaju, tiče jačanja saradnje Liberalne partije i crnogorske dijaspore, ali i međusobne podrške u ostvarivanju vitalnih nacionalnih interesa, razvoja društva i očuvanja identiteta kako građana Crne Gore, tako i naših iseljenika. Deklaracija se posebno osvrće na očuvanje i razvoj demokratskog, antifašističkog i sekularnog karaktera Crne Gore, ali i očuvanje svih njenih različitosti i prava svih njenih građana bez obzira na razlike.

"Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku u duhu najboljih odnosa razvijaće svoju saradnju kroz dalje zajedničke inicijative, međusobne studijske posjete, razmjenu iskustva i usaglašavanje stavova oko najvažnijih pitanja od značaja za dijasporu. Ovo naročito kada je u pitanju pravo veće zastupljenosti dijaspore, zaštita prava glasa dijaspore koja mora biti aposlutna kao i pravo na državljanstvo svoje matične države", naglašavaju u saopštenju.

Delegacija LP koju osim predsjednika Popovića čine i generalni sekretar Esad Šainović i savjetnici predsjednika za međunarodnu saradnju i odnose sa dijasporom Dušanka Kapisoda, boraviće i narednih dana u radnoj posjeti SAD.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније