Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 05. 2013. 15:04 >> 16:12

EVROPA

Ni najveći ni najmanji homofobi

Iako nije među najtolerantnijim evropskim zemljama kada riječ o poštovanju ljudskih prava LGBT populacije, Crna Gora nije ni na samom dnu te ljestvice. Naime, rezultati najnovijeg izvještaja belgijske nevladine organizacije ILGA pokazuju da tolerancija prema pripadnicima te grupe u našoj državi iznosi 27 odsto.

Nasuprot mišljenju da su prava LGBT osoba u EU maksimalno zaštićena, novo istraživanje ukazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

Crna Gora se, kada je riječ o poštovanju prava i tolerancija prema LGBT osobama našla ispred Poljske, Litvanije, Andore, Bosne i Hercegovine, Kipra ali i Italije, gdje je procenat poštovanja ovih prava oko 20 odsto.

Ipak, ne može se reći da je tolerancija od 27 odsto prema LGBT populaciji najsjajnija. Crna Gora je ipak, daleko ispod najvećih evropskih zemalja koje tradicionalno imaju mekši stav prema LGBT populaciji.

Na vrhu ljestvice nalazi se Velika Britanija u kojoj tolerancija prema ovoj grupi iznosi 77 odsto. Slijede Belgija, Norveška, Švedska, Španija i Portugal (oko 60 odsto), a za njima Danska, Irska, Mađarska i Njemačka (oko 55 odsto). 

U izvještaju se konstatuje da je u nekim područjima postignut napredak, ali da trendovi ukazuju na opšti porast kako diskriminacije, tako i verbalnih i fizičkih napada na pripadnike seksualnih manjina.

„Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i verskim fundamentalizmom“, navodi se istraživanju.

Među vodećim negativnim primjerima je Mađarska, u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz zakona o sprječavanju diskriminacije, uz istovremeno povećan broj slučajeva prijetnji i nasilja prema LGBT osobama od desnih ekstremista, navedeno je u izvještaju.

Oštre kritike pretrpjela je Grčka, gdje su se pripadnici neonacističke „Zlatne zore“ okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, a prozvana je i Bugarska, u kojoj je „govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija“.

Konstatuju se problemi i kod članica EU koje su manje sklone tradicionalizmu, pa se tako u Holandiji svaka druga LGBT osoba plaši da javno pokazuje svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi bila izložena društvenoj osudi.

U Francuskoj, u kojoj su nedavno legalizovani istopolni brakovi, došlo je do povećanja slučajeva prijetnji i diskriminacije, a SOS linija za LGBT osobe bilježi rekordan broj poziva.

U izvještaju se konstatuje da nijedna evropska institucija (sa izuzetkom Parlamenta) aktivno ne promoviše antidiskriminacijsku politiku u odnosu na LGBT, niti ima strategiju rješavanja ovog problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније