Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

02. 05. 2016. 14:48 >> 14:31
2

BAKOVIĆ PORUČIO

Pobojšati standard novinarima

Crnogororski novinari svoj posao treba da rade u bezbjednim uslovima, jer bez slobode medija nema demokratije, ocijenio je Ombudsman, Šućko Baković, dodajući da nezavidan ekonomski položaj može negativno uticati i na profesionalnost i na samostalnost.

 

On je, čestitajući novinari 3.maj Svjetski dan slobode medija, kazao da je taj datum prilika da se podsjeti i ukaže na veliki značaj medija  za društvo  i državu, jer, kako je kazao, stepen slobode novinarstva, kao i nivo zaštite novinara u jednom društvu svjedoče o stepenu njegovog demokratskog razvoja i njegove otvorenosti.

“Zaštitnik u prethodne dvije godine nije primio ni jednu pritužbu koja se odnosila na povredu prava na slobodu izražavanja, ali s pažnjom prati dešavanja na medijskoj sceni, budući da sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda”, navodi se u čestitki Bakovića.

Prema njegovim riječima, potrebno je predano i kontinuirano raditi na podizanju demokratskih standarda, u smislu omogućavanja novinarima da svoj posao rade u bezbjednim uslovima, jer bez slobode medija nema demokratije.

“U Izvještaju o radu za 2015. godinu Zaštitnik je istakao da zabrinjava nastavak ugrožavanja sigurnosti novinara i njihove imovine. Prema podacima Uprave policije u 2015.godini registrovano je 15 slučajeva u kojima se kao oštećeni pojavljuju novinari, mediji ili njihova imovina. Od 15 slučajeva u osam  su identifikovane  osobe za koje se sumnja da su učinile te delikte (do februara 2016. godine kada su na zahtjev Zaštitnika dostavljeni podaci), dok se na identifikovanju ostalih radi”.

Baković smatra da posebno zabrinjavaju nerasvijetljeni slučajevi iz prethodnog perioda, pa je potrebno da nadležni organi intenziviraju rad i ulože sve potrebne napore da se slučajevi napada na novinare i imovinu medija rasvijetle i akteri procesiraju.

“S tim u vezi, smatramo da je važno omogućiti i da Komisija za istrage napada na novinare što prije profunkcioniše u punom kapacitetu i ostvari u cjelosti svoj mandat i zadatke”.

Zaštitnika, kako se dodaje, zabrinjavaju i podaci koje saopštava Sindikat medija o uslovima rada novinara, otkazima i napuštanju novinarske profesije.

“Zato je potrebno poboljšati uslove rada i regulisati status svih medijskih radnika jer nezavidan ekonomski položaj može negativno uticati i na profesionalnost i na samostalnost. Sa druge strane, potrebno je raditi i na smanjenju polarizacije medijske scene, neophodno je ojačati samoregulaciju i uložiti napor kako bi zaživjela dosljedna primjena usvojenih izmjena i dopuna Kodeksa novinara”, rekao je Baković.

Iako,kako je naveo, navedeni podaci i druga saznanja predstavljaju jasan signal da je potreban kontinuiran rad kako bi se u oblasti medija stanje unaprijedilo, Zaštitnik vjeruje da će novinari objektivnim i profesionalnim izvještavanjem nastaviti da uspješno vrše svoju veoma važnu ulogu u društvu, a da će država ispuniti svoju obavezu osiguravajući im uslove za slobodan i nesmetan rad.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније