Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2016. 19:57 >> 19:40

PROBLEM "LUTAJUĆA" GOVEDA

Bolest kvrgave kože jenjava

Bolest kvrgave kože goveda u Crnoj Gori polako jenjava, pokazuju podaci sa terena i rezultati laboratorijskih analiza tokom posljednjih dana, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu, fitosanitarne poslove. U posljednja četiri dana dnevno se prosječno potvrđuje oko 20 novih slučajeva bolesti. Akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna, jer se pojedine opštinske službe nijesu odazvale na apele nadležnih.

"Broj novih slučajeva bolesti znatno je manji nego što je bio raniji prosjek, što upućuje na zaključak da daju rezultate mjere koje se intenzivno preduzimaju na terenu. Prema preliminarnim analizama, podaci pokazuju da je vakcinacija efikasna", kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Saopštili su da su potvrde bolesti kod onih životinja kod kojih period od vakcinacije nije duži od 10 dana. Za staranje imuniteta potrebno od 14 do 21 dan, podsjećaju iz Uprave.

Ističu da je, uz vakcinaciju, veoma bitno što se efikasno sprovode mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla, koje sprovode stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku lokalnih uprava.

Najveći broj slučajeva bolesti i dalje se registruje na području opština Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do danas je laboratorijski u Crnoj Gori potvrđeno 532 slučaja oboljelih goveda.

Opštine se nijesu odazvale akciji vakcinisanja "lutajućih" goveda

Iz Uprave za bezbjednost hrane podsjećaju da je vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore završena.

"Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što je prije moguće", piše u saopštenju.

Kazali su da najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna. Iz uprave su istakli da iako su obezbijedli vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavili na raspolaganje pet veterinara, pojedine opštinske službe, i nakon više apela, nijesu se odazvale zakazanoj akciji.

"Ponavljamo da se bolest kvrgave kože goveda ne prenosi na ljude, te da su meso i mlijeko, mlječni i mesni proizvodi koji se nalaze na tržištu bezbjedni, a da je cilj sprovođenja mjera i preporuka koje se odnose na ove proizvode sprječavanje širenja virusa na druge teritorije i zdrava goveda", navodi se u saopštenju.

Vodeći ekspert iz EU u Crnoj Gori

U Crnoj Gori trenutno boravi vodeći ekspert iz Evropske unije za bolest kvrgave kože, dr Eva Tupurajnen.

"Posjeta eksperta za bolesti životinja bila je planirana ranije u okviru programa treninga veterinarskih službenika. S obzirom na pojavu bolesti kvrgave kože u Crnoj Gori i danonoćni angažman svih veterinaskih službi na suzbijanju bolesti, klasičan trening je odložen, a gospođa Tupurajnen odlučila je da da svoj doprinos na terenu kroz prenošenje iskustva i znanja o bolesti koja je nova u Evropi, ali decenijama prisutna na kontinentu Afrike", kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ona će, kako su naveli, tokom ove sedmice, zajedno sa predstavnicima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, boraviti na terenu i posjetiti gazdinstva na kojima je dijagnostikovana bolest kvrgave kože goveda.

Ekspert EU će u izvještaju za EK napraviti i procjenu sprovedenih mjera i aktivnosti u Crnoj Gori na suzbijanju bolesti.

"Prvi utisci dr. Tupurajnen, nakon što se upoznala sa situacijom i aktivnostima koje je sprovela Uprava za bezbjednost hrane, su izuzetno pozitivni", kazali su Uprave.

Bolest plavog jezika: Ne nabavljati nove životinje

Bolest plavog jezika do danas je potvrđena kod ukupno 177 preživara u Crnoj Gori, od čega na 174 ovce i tri krave. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština Podgorice, Nikšića i Cetinja.

"Veterinarske ekipe su na terenu i intenzivno preduzimaju propisane mjere suzbijanja ove bolesti. Podsjećamo da se ni bolest plavog jezika ne prenosi na ljude. Od ove bolesti obolijevaju samo preživari, najčešće ovce, a rjeđe koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda Culicoides", saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.


Takođe podsjećaju da se bolest plavog jezika ne liječi, ali životinje često mogu da prebole bez posljedica. U nekim slučajevima, kako je pojašnjeno, virus izaziva oboljenje sa vrlo izraženim kliničkim znacima koji mogu izazvati i uginuće životinja.

"Vlasnicima goveda, ovaca i koza na cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu: ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu", saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније