Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

08. 09. 2017. 16:52 >> 16:23

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Podrška u suočavanju sa rizicima sušnih godina

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je poljoprivredne proizvođače koji su zainteresovani da izgrade sisteme za navodnjavanje, u cilju smanjenja rizika koje proizvodnji donose sušne godine, a realizovane investicije kroz tu mjeru će iznositi preko 400 hiljada eura.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da je Ministarstvo za tu mjeru, koja je prvi put ove godine kreirana u Agrobudžetu, obezbijedilo bespovratnu podršku od oko 160 hiljada eura.

„Želim da ukažem da smo posljednjih godina svjedoci sve snažnijeg negativnog uticaja klimatskih promjena na sve aspekte hidrološkog ciklusa, a posebno na poljoprivrednu proizvodnju, kroz sve češće i izraženije suše i poplave. Prognoze, nažalost, pokazuju da će se taj trend nastaviti”, rekao je Simović na konferenciji za novinare održanoj na imanju Dejana Miranovića u Donjim Kokotima u Podgorici.

On je dodao da je ove godine u Crnoj Gori zabilježen rekordan broj dana sa temperaturama iznad prosjeka i rekordno niske padavine i vodostaji. U situaciji u kojoj se značajna površina zemljišta ne navodnjava, ti rizici su utoliko i veći.

Imajući u vidu ove činjenice, Ministarstvo poljoprivrede je, prema riječima Simovića, u ovogodišnjem Agrobudžetu kreiralo novu mjeru za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje, kao sistemsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u suočavanju sa sve izraženijim rizicima koje donose sve češće sušne godine.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, podsjetio da je to jedna od 23 mjere Agrobudžeta za koju je opredijeljen iznos od 250 hiljada eura, u okviru mjera podrške ruralnom razvoju koje ukupno iznose 18,7 miliona eura.

“Od 59 odobrenih aplikacija koje su ispunile kriterijume definisane javnim pozivom za podršku investicijama u izgradnju sistema za navodnjavanje, najviše je iz središnjeg regiona - 41, ili 69 odsto. Iz sjevernog regiona – 14 aplikacija ili 23 odsto, a iz primorskog – pet aplikacija ili osam odsto”, precizirao je Simović.

Najviše investicija je bilo u sektoru voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva – 30, u sektoru ratarstva 12, u kombinovanom sektoru deset i u sektoru povrtarstva sedam.

“Realizacijom ove mjere izgradiće se 59 bunara ukupne dubine više od tri hiljade metara, čime će se stvoriti uslovi za navodnjavanje 160 hektara površina”, rekao je Simović.

On je kazao da je uvjeren da će sve veći rizici koji stoje pred sektorom poljoprivrede u budućnosti, udružiti napore sa naučnog, stručnog, poslovnog, civilnog i državnog nivoa, očekujući da i sektor osiguranja prepozna i te rizike, unaprijeđujući i metodologiju i obuhvat svojih programa koji će uvažiti realno stanje.

„Donošenje odluka u oblasti upravljanja poljoprivrednim klimatskim rizicima, pored ekonomske dimenzije mora uvažiti i socijalnu, ali i ekološku dimenziju sa aspekta održivosti upravljanja vodnim resursima“, poručio je Simović.

On je kazao da je posebno zadovoljan što može javnosti da predstavi primjer dobrog poljoprivrednog gazdinstva i vrijednog domaćina.

„I ovom prilikom smo zajedno na terenu kod vrijednih domaćina, uvijek u nekoj drugoj opštini, i na sjeveru i na jugu“, poručio je Simović.

On je kazao da je Dejan Miranović, sa svojim bratom, koji je svojevremeno ostao bez posla kao tehnološki višak u "Radoju Dakiću", nastavio porodičnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje.

Miranovići su na svom gazdinstvu vrijednim i posvećenim radom, uz kontinuiranu podršku Ministarstva poljoprivrede, uspjeli da izgrade gazdinstvo za primjer, aktivirajući svoje poljoprivredno zemljište, ali uzimajući u zakup i susjedne parcele.

“Dejan je uz podršku Ministarstva realizovao brojne projekte i ostvario bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije, za preradu na gazdinstvu, za podizanje voćnih zasada jagoda i korisnik je subvencija po hektaru. Pored toga, u maju smo sa Dejanom potpisali ugovor za podizanje novog plastenika površine 2,7 hiljada metara kvadratnih. Za realizaciju ove investicije on će dobiti bespovratnu podršku u iznosu 30 hiljada eura. Takođe, Dejan je dobio i 50 odsto uloženih sredstava za realizaciju ovogodišnje investicije u sistem za navodnjavanje i bušenje bunara“, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, i Miranovićima je, kao i svim ostalim zainteresovanim poljoprivrednicima, osim finansijske podrške, obezbijeđena i stručna i savjetodavna podršku.

Na taj način, kako je kazao Simović, žele da promovišu vrijedne poljoprivrednike, poljoprivredu kao unosan biznis i proizvode koji, po svom kvalitetu i svojstvima, zavređuju da se nađu na svim trpezama.

„Jagode koje se uzgajaju i tokom 100 dana beru na ovom gazdinstvu, na površini od 2,5 hektara, od branja do rafova u prodavnicama i samih potrošača, stignu za manje od dva sata. Kvalitet i nutritivne vrijednosti takvih proizvoda je nemoguće dostići bilo kojim uvoznim proizvodom, koji su predmet dugotrajnih skladištenja i dugotrajnih transporta. Zbog svega ovoga, upućujem čestitke i izraze poštovanja za rad i rezultate porodice Miranović i očekivanje da oni budu podsticajan primjer za mnoge druge proizvođače i one koji sebe vide u biznisu u sektoru poljoprivrede“, poručio je Simović.

On je prezentovao i dosadašnje rezultate mjere direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, kao i javnog poziva za podršku investicijama u povrtarstvo.

Simović je podsjetio da su u ovoj godini kroz Agrobudžet obezbijeđene subvencije za biljnu proizvodnju po hektaru, obuhvatajući sve obradive površine. Iznos podrške je povećan sa 160 na 180 eura po hektaru. Pravo na subvenciju je ostvarilo 1,51 hiljada proizvođača i za tu podršku je krajem avgusta isplaćeno 787 hiljada eura.

Sektor povrtarstva je dodatno podržan kroj poseban javni poziv i datu mogućnost da proizvođači dobiju podršku za nabavku sjemenskog materijala, proizvodnju rasada i djelova sistema za navodnjavanje.

Simović je kazao da je do sada tu mogućnost iskoristilo 247 proizvođača koji su investirali 834 hiljade eura, a od Ministarstva dobili bespovratnu podršku u iznosu 358 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније