Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

06. 05. 2019. 20:52 >> 21:03
1

JP NPCG

Prekinuli saradnju sa "Grupom za zaštitu šarana"

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore saopštilo je da prekida sardnju sa nevladinom organizacijom "Grupa za zaštitu šarana", nakon što je ta NVO organizovala protest ispred preduzeća.

 

"Sa nevladinom organizacijom “Grupa za zaštitu šarana” sarađujemo duži vremenski period, o čemu smo crnogorsku javnost redovno informisali, afirmišući ciljeve ove NVO njihov angažman i društveno odgovoran odnos prema Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Polazeći od činjenice da je saradnja civilnog sektora, NVO i drugih subjekata više nego korisna u procesu zaštite prostora i vrijednosti nacionalnih parkova, kroz poseban vid saradnje JPNPCG potpisalo je u februaru 2018. godine Sporazum o saradnji sa NVO „Grupom za zaštitu šarana“.

Cjelokupan proces se zasnivao na međusobnom povjerenju i saradnji na način da se članovi te NVO kao volonteri direktno uključe u aktivnosti koje su u vezi sa  zaštitom i spriječavanjem nelegalnih radnji, posebno u toku trajanja ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero", navodi se u saopštenju.

"Zajedničke aktivnosti najznačajnijih subjekata uključenih u zaštitu akvatorijuma - počev od Službe zaštite NP Skadarsko jezero, Granično-pomorske policije, nadležnih inspekcijskih organa, te sportsko-ribolovnih udruženja i volontera, efikasnije doprinose ukupnim aktivnostima u cilju zaštite ribljeg fonda i suzbijanja svih oblika nelegalnih aktivnosti.

Kao ozbiljna institucija, koja cjelokupne vrijednosti zaštićenih područja - nacionalnih parkova baštini i štiti na principima koji poštuju najveće standarde, više smo nego iznenađeni današnjim krajnje zlonamjernim, neumjesnim skandiranjem i neutemeljenim zahtjevima članova NVO “Grupa za zaštitu šarana”. Sa žaljenjem zaključujemo da je prekid saradnje najviše na štetu NVO, odnosno članova koji su na častan način u predhodnim mjesecima zajedno sa Službom zaštite NP Skadarsko jezero uspješno realizovali aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda. 

Uprkos tome što su ostvareni rezultati  zajedničkim radom JPNPCG, Plovne jedinice Uprave policije, inspektora za slatkovodno ribarstvo i NVO,  u prethodnom periodu bili na zavidnom nivou, uprkos svakodnevnim problemima koji sa kojima su se suočavali", naveli su iz JPNPCG.

Kako su kazali u JPNPCG su izrazili žaljenje zbog iskazanog odnosa NVO “Grupa za zaštitu šarana”, uvjereni da je riječ o istupu nekolicine članova koji su izmanipulisani, ispolitizovani i vođeni ličnim interesima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније