Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 13:05 >> 15:16

BURIĆ I MUP

Oprez, snažno nevrijeme i grmljavina!

Krajem dana i tokom noći očekuje se nevrijeme, biće na snazi narandžasti ili srednji nivo upozorenja, a u centralnim i primorskim krajevima velika vjerovatnoća za ponegdje i crveni meteoalarm, saopštio je za Portal RTCG, meteorolog Dragan Burić. Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je građane da svoje aktivnosti prilagode meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru.

Naime, bićemo pod uticajem prizemnog ciklona sa centrom iznad Sjevernog Jadrana i južne struje u sklopu visinske baričke doline koja se pruža sa sjeverozapada u pravcu Jadranskog mora. U ovakvim sinoptičkim uslovima moguće se lokalno vremenske nepogode.

Jedan od indikatora koji upućuje na potencijalo jako nevrijeme je tzv. refleksija nestabilnosti. Dakle, na osnovu analize sinoptičke kompozitne karte, koja pokazuje maksimalnu refleksiju kumulonimbusne nestabilnosti, za nedjelju krajem dana, a slično će biti i tokom noći između nedjelje i ponedjeljka, u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore očekuje se refleksivnost veća od 45 dBZ (decibela), a to implicara na mogućnost opasnih meteoroloških pojava, u vidu lokalno kratkotrajno jačih pljuskova kiše, moguća je i pojava grada, zatim jača električnih pražnjenja iz oblaka (grmljavinski procesi) i olujni udari vjetra.   

MUP pozvao građane i službe zaštite na oprez

Direktorat za vanredne situacije MUP-a je obavještenje o očekivanim nestabilnim vremenskim prilikama uputio svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja i poziva građane da svoje aktivnosti prilagode meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru.

 

"Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obavještava građane da se do kraja dana i tokom noći očekuju nestabilne vremenske prilike. Kao posljedica dejstva ciklona očekuje se buran razvoj olujno-grmljavinsko-gradonosnih oblaka koji mogu usloviti kratkotrajne lokalne vremenske nepogode, jaku kišu-intenzivne pljuskove, jake grmljavinske procese i olujne vrtložne udare vjetra", navodi se u saopštenju.

"Potencijalno lokalno su moguće kratkotrajno obilnije padavine, obilnija količina vode u urbanim sredinama i na bujićnim tokovima, kao i destruktivni vrtložni udari vjetra za vrijeme dejstva olujnih oblaka i talasi na moru uz obalu (talasasto do uzburkano more). Takođe se očekuje jak južni vjetar, naročito u južnom Jadranu-primorje, kao i u višim centralnim i sjevernim predjelima", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније