Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

19. 08. 2019. 09:26   >>  10:34

ĐUROVIĆ APELUJE

Čuvajte delfine u Bokokotorskom zalivu

Nakon snimka na kojem se vidi nekoliko delfina kod Kumbora, koji je oduševio i kupače i naše čitaoce, direktor Instituta za Biologiju mora Mirko Đurović kaže za Portal RTCG da kupači i učesnici u saobraćaju na moru, treba da obrate pažnju i da čuvaju delfine.

“To kažem zato što smo imali nemilih scena i prošlog i ovog ljeta i sa kornjačama, ali i bezopasnim ribama koje su zalutale u plićak. Delfini u Boki nijesu rijetkost, bilo ih je i po osam istovremeno”, kaže Đurović.

To su inteligentne odomaćene životinje, koje se lako sprijatelje sa čovjekom. 

 

“Vjerovatnoća da delfini povrijede kupače vrlo je mala jer su izuzetno društvena bića.”

“Važno je međutim da ih kupači i vozači čamaca ne uznemiravaju kada ih vide već da ugase motore i puste ih da prođu”, rekao nam je Đurović, koji ističe da je more ipak njihov prostor, a ljudi su tu gosti.

Delfini i kornjače su zaštićeni raznim domaćim i međunarodnim direktivama, kaže Đurović.

 

On objašnjava da se delfini hrane ribom te da zato ribarima nijesu omiljeni. 

“Međutim i ribari treba da znaju da je to prirodno stanište delfina i stoga da poštuju njihov prostor”, zaključio je Đurović.

Zabranjeno preuzimanje video snimka bez odobrenja redakcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније