Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

17. 05. 2020. 09:50 >> 09:58

DVA IZAZOVNA MJESECA

Od brige do ljutnje kroz korona iskustvo

Pravi koraci i recepti za borbu sa stresom su individualni, budući da nijesu svi jednako reagovali na aktuelnu situaciju sa korona virusom, kazala je psihološkinja Anđela Novaković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG. Ona smatra da je normalno što brinemo zbog stresa, ali i da je on odgovor našeg organizma na promjene koje se dešavaju u okruženju.

"Neko je brinuo da li će se on lično ili članovi porodice zaraziti, neko o ekonomskom aspektu, bilo dosadi. Recept za brobu sa stresom ne postoji, ali je jako bitno da u trenutku kada osjećamo simptome stresa, da smo tada pod uticajem stresora. O ovim danima, na primjer, stresor je virus korona. Kada vidimo da nam se mijenjaju navike, međuljudski odnosi, da imamo problema sa snom, tada treba da vidimo sa samim sobom, da postavimo sebi pitanje šta bi smo uradili za sebe u tom trenutku. Prethodna dva mjeseca naučila su nas da ne moramo trčati", kazala je Novaković.

Ona je istakla da su za nama dva izazovna mjeseca, da smo prošli kroz različite faze, ali da smo našli mehanizme kako da ih prevazići.

"Od toga kako je prolazila sa situacija sa korona virusom tako smo se i mi prilagođavali, prolazili smo kroz najrazličitija raspoloženja, od straha zbog nepoznanice virusa, dosta slobodnog vremena, razdražljivost... I na dvenom nivou smo prolazili kroz različita raspoloženja, koja su išla od brige do ljutnje", kaže psihološkinja.

Ističe da je jako bitno da radimo preventivno.

"Ne postoji potreba za trkom, da stojimo u redovima kako bismo ušli u tržni centar... Sve to može mnogo drugačije, uvijek postoji drugačiji način... Neka svako od nas nađe nešto korisno iz ova dva mjeseca, šta nam je prjalo, i da nastavimo sa tim", zaključuje Novaković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније