Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 10. 2020. 21:20 >> 21:25

POLICIJA APELUJE NA OPREZ

Motociklisti posebno ugrožena kategorija vozača

Motociklisti su posebno ugrožena kategorija vozača. Svjesni te činjenice, neki od njih smatraju da se nezgode događaju uglavnom zbog saobraćajne nekulture, kako onih u automobilima, tako i onih na dva točka. Iz policije apeluju na oprez. Ističu da su tokom akcije Motocikl, kao najčešće prekršaje zabilježili vožnju bez položenog vozačkog ispita, bez zaštitne kacige i prekoračenje brzine. Zbog svega toga, sankcionisali su više od 130 motociklista.

Mnogi vole motocikle. Međutim, iako vožnja tih dvotočkaša pruža ugođaj koji se prema riječima nekih motociklista mjeri osjećajem slobode, vožnja zahtijeva oprez.

"Da biste vozili mtoocikl morate da budete maksimalno fokusirani na vašu vožnju i zvuk i to strujanje vazduha i boje i promjenu svjetlosti, sve je to mnogo jače i intenzivnije i praktično motocikl nedozvoljava da zaspete, da izgubite koncentraciju morate da budete 100 posto fokusirani na put", kazala je Slobodanka Knežević iz MK Familija.

"Neke nezvanične analize su pokazale da je dok upravljate motocikom otprilike su 9 puta veće šanse da nastradate negod dok ste u atumomobilu. Mogu reći da je jako možda bitno naglasiti da podatak da ukoliko nosite zastitnu kacigu su trostruko manje šanse da izgubite život. To je možda nešto osnovno i ne smije biti odstupanja od toga", kazao je Vuk Vujović iz MK Familija.

A koji su najčešći prekršaji, pokazala je policijska akcija Motocikl tokom koje je sankcionisano više od 130 vozača.

"Najčešći prekršaj je upravo nekorišćenje zaštitne kacige takođe imamo nepoštovanje dozvoljene brzine a takođe imamo i puno prekršaja koji se odgledaju u nedozvoljeno preticanje tj. preticanje na mjestima gdje to nije dozvoljeno", kazao je Marko Radusinović iz Uprave policije.

Upravo se zbog takvog ponašanja, kaže Radusinović, događaju i nesreće. Od 2017. godine stradalo je gotovo 30 motociklista. Motociklisti ističu da je problem i saobraćajna nekultura.

"Naglasio bih da se najviše radi o neadekvatnoj signalizaciji vozača automobila ilo nedovoljnom korišćenju retrovizora kod motociklista. Tu je svakako neprilagođena brzina kao glavni uzrok i samim tim bih apelaovao i na motocikliste i na vozače automobila da posebnu pažnju obrate, lako se gubi zivot", kazao je Vujović.

"Saobraćajna nekultura, u pravu su vaši sagovornici, ona itekako utiče na ovoliki broj stradalih lica. Ne može se sve postići sankcijama, puno se mora raditi i na poboljšanju zakonskih propisa ali i kroz edukaciju građana kroz medije", kazao je Radusinović.

Na sdrugoj strani, iako nijesu poželjne, na ličnim greškanma se kako kaže Kneževićeva, najbolje uči.

"Kad vi to doživite, posljedice toga na sebi, to je ostaje trajno. Što se tiče ožiljaka što se tiče tog sjećanja i iskustva ko je pametan naučiće. Imala sam jednu situaciju da sam pala s motora zato što je čovjek 30 metara ispred moje kuće naglo zakočio. E sad je možda moja krivica i naravno da jeste što ja nijesam držala propisno rastojanje", dodala je Kneževićeva.

Imajući u vidu da su motociklisti posebno ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju, iz Uprave policije su apelovali na strogo poštovanje propisa. najavljuju da će i u narednom periodu kroz pojačane kontrole, nastojati da utiču na ponašanje vozača.

Marko Terzić, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније