Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

28. 01. 2021. 06:44   >>  10:25

MIHALJEVIĆ

Svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu

Nedavno pokrenuta peticija za veći broj besplatnih postupaka vantjelesne oplodnje izazvala je veliku pažnju javnosti i nju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.238 osoba. Iako preliminarni podaci pokazuju da je na teret Fonda zdravstva za prvih 11 mjeseci prošle godine urađen 421 VTO postupak, procjenjuje se da u Crnoj Gori problem neplodnosti ima oko 100.000 osoba, pišu Dnevne novine.

Prema preliminarnim podacima za period januar novembar 2020. godine, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) urađen je 421 postupak vantjelesne oplodnje. Kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno DN, vrijednost ispostavljenih faktura za usluge vantjelesne oplodnje u navedenom periodu iznosi 727.474,43 eura.

U 2019. godini na teret Fonda urađeno je 569 postupaka vantjelesne oplodnje, za što su ispostavljene fakture u iznosu od 1.053.360,69 eura.

Ipak, ovi podaci ne daju jasnu sliku o tome koliko je problem neplodnosti zastupljen u Crnoj Gori jer se brojke odnose samo na osobe koje su koristile pravo na besplatnu VTO, na teret Fonda.

O tome koliko je pomoć države u rješavanju ovog problema potrebna, možda više govori nedavno pokrenuta onlajn peticija kojom se traži veći broj besplatnih vantjelesnih oplodnji u Crnoj Gori, a koju je za samo mjesec i po dana potpisalo 4.548 osoba.

Neplodno 18 odsto stanovništva

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, trenutno na teret Fonda idu troškovi za tri postupka VTO. Međutim, kako za DN objašnjava Žana Mihaljević, koja je pokrenula ovu peticiju i sa Slobodankom Aleksić osnovala fodaciju „I ja imam pravo da budem mama”, to nije dovoljno.

„Mi zvanične podatke o tome koliko se osoba u Crnoj Gori suočava sa problemom neplodnosti nemamo, ali procjenjuje se da je riječ o 100.000 osoba. To znači da svaki šesti par ima problem da zasnuje porodicu. To je 18 odsto stanovništva”, naglašava Mihaljević.

Ona smatra da je u rješavanju ovog pitanja glavni problem neznanje.

„Zato smo osnovale fondaciju ‘I ja imam pravo da budem mama’ i pokrenule peticiju koju je za samo mjesec i po podržalo 4.238 osoba. Mi nijesmo pravile nikakvu promociju peticije, samo smo je podijelile putem interneta i za vrlo kratko vrijeme ljudi su prepoznali ovaj problem”, kazala je Mihaljević.

Prema njenim riječima, svi bi trebalo da imaju pravo na neograničen broj besplatnih VTO postupaka jer, kako napominje, troškovi su izuzetno veliki, što većina parova sebi ne može da priušti.

„Primjera radi, tokom liječenja u Pragu potrebno je i preko 800 eura dnevno, jer osim samog postupka, treba platiti smještaj, hranu i ostale troškove tokom boravka u drugoj državi. Sve je to za prosječan par u Crnoj Gori mnogo. Smatram da bi trebalo omogućiti neograničen broj besplatnih VTO kao što je to urađeno u Srbiji”, kazala je Mihaljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније