Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2021. 15:54 >> 15:56
2

DRI

Položen ispit samo uslov za kandidaturu za državnog revizora

Državna revizorska institucija, kao vrhovni organ državne revizije u Crnoj Gori, ponovo je danas saopštila da se odeđene osobe, koje nijesu zaposlene u DRI, potpisuju u službenoj korespodenciji kao državni revizori, na šta shodno Zakonu o DRI nemaju pravo.

Kako ističu, DRI, pored objava u javnosti, o tome posjeduje dokumentaciju koju je dostavilo više državnih organa, koja će biti osnov za preuzimanje radnji, shodno Zakonu o DRI i Etičkom kodeksu, prema osobama koje su se nezakonito legitimisale.

“Državni revizor nije „samostalna djelatnost“ i sa ovim zvanjem, prema trećim licima, mogu se potpisivati samo lica zaposlena u DRI, koja imaju revizorsku legitimaciju i ovlašćenje DRI za vršenje revizije”, navodi se u saopštenju DRI.

Dodaju da su osobe koje posjeduju uvjerenje o položenom revizorskom ispitu samo stekle uslov da budu kandidati na konkursu za izbor za državnog revizora u DRI na osnovu Zakona o DRI.

“Iste nemaju pravo da se, sa pozivom na uvjerenje o poženom ispitu, u službenoj relaciji sa trećim licima legitimišu kao državni revizori i to pretvaraju u „privatnu profesiju“ na komercijalnoj osnovi, suprotno Zakonu”, kazali su iz DRI.

U nadi da se radi o izolovanom slučaju, cijene da te, kako su kazali, nepobitne i na zakonu zasnovane činjenice nije više potrebno ponavljati i da će sve osobe koja se legitimišu kao državni revizori van sistema DRI jasno shvatiti da ovim ulaze u polje nezakonitosti.

"Istovremeno ukazujemo da poslove unutrašnje revizije mogu raditi samo unutrašnji revizori shodno Zakonu o sistemu unutrašnjih kontrola u javnom sektoru, o čemu je dužna da se stara odgovarajuća služba Ministarstva finansija", zaključuju iz DRI.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније