Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

25. 08. 2021. 10:44 >> 11:00
2

SAFE JOUNALIST

Zaštititi novinare tokom izvještavanja sa CT

Mreža SafeJournalists traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preuzmu korake za usvajanje inicijative 9 nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, kojom bi se, između ostalog, i sprečavanje novinara u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo.

Biti novinar u Crnoj Gori u posljednje vrijeme postalo je veoma opasno, saopštila je mreža SafeJournalists. Dva posljednja slučaja napada na novinare koja su se dogodila istog dana, ali na različitim mjestima 22. avgusta, po njihovim riječima, pokazuju samo da je novinarska profesija u ovoj zemlji potpuno ugrožena.

Prvi slučaj se dogodio u Risnu u jutarnjim časovima, uoči protesta na Cetinju. Tada je jedan čovjek vrijeđao novinarku Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore, Tamaru Nikčević. Nikčević je poznata kao kritičarka ove crkve i često je na meti uvreda zbog njenog rada.

Drugi slučaj napada se dogodio ekipi TV Vijesti tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve. Novinarka Ljubica Milićević i snimatelj Drago Matović su spriječeni da obavljaju svoj posao, jer je grupa mlađih muškaraca ometala prenos uživo. Oni su vrijeđali novinarku i snimatelja i govorili im da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su čak i dodirivali kameru.

Snimatelj TV Vijesti je fizički napadnut i prošle godine, a novinarka Tamara Nikčević je bila na meti uvreda zbog ličnih stavova.

Potpredsjednik Sindikata Medija Crne Gore Radomir Kračković je rekao da “anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti, pokazuju da su mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru”. Dodao je i to da su “uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje”.

„SMCG i mreža SafeJournalists od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari i medijski radnici i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike koji će izvještavati sa tih događaja“, rekao je on.

Mreža SafeJournalist izražava zabrinutost za članove novinarske profesije koji svoj posao rade posvećeno i pošteno.

“Zabrinuti smo zbog napada na novinare koji se u Crnoj Gori sve češće događaju, ali smo takođe zabrinuti i zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Mreža SafeJournalists traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preuzmu korake za usvajanje inicijative kojom bi se, između ostalog, i sprečavanje novinara u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo.

“Takođe apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da obezbjede veću zaštitu novinarima tokom protesta i velikih skupova, te da im obezbjede uslove za slobodno izvještavanje, posebno na Cetinju u prvim danima septembra”, navodi se u saopštenju.

Zaključili su da će o oba napada obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne organizacije.

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, poručili su iz mreže.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније