Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 09. 2021. 14:25   >>  14:26

KORDIĆ-KEKOVIĆ

USSCG doprinio integracijama i socijalnom dijalogu

Unija slobodnih sindikata Crne Gore je dala značajan doprinos procesu pregovora s Evropskom unijom, posebno kroz učešće u intenzivnom radu radne grupe za pregovaračka poglavlja 2 i 19 koja se tiču kretanja radnika i socijalne politike, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić u razgovoru sa generalnim sekretarom Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem.

Kordić i Keković su danas održali sastanak na kom su razmijenili mišljenje u vezi sa zajedničkim djelovanjem na promociji socijalnog dijaloga, kao ključnog aspekta evropske socijalne politike, te aktuelnostima u procesu evropskih integracija i mogućnosti unapređenja saradnje.

Glavna pregovaračica je istakla da, kao odličan poznavalac evropskih praksi u oblasti prava radnika i socijalne politike, Unija slobodnih sindikata Crne Gore može doprinijeti definisanju najboljih zakonskih i praktičnih rješenja.

Ukazala je da umreženost USSCG sa srodnim regionalnim i međunarodnim organizacijama može, ne samo biti sredstvo za razmjenu znanja i iskustava, već se i staviti u funkciju promocije socijalnog dijaloga u kontekstu evropskih integracija. Kordić je iznijela očekivanje da će se dobra saradnja i učešće sindikata nastaviti i u novoformiranim radnim grupama za pregovore, koje će predstavljati platformu za široke konsultacije o pitanjima s evropske agende.

Keković je istakao da je USSCG, tokom svog petnaestogodišnjeg djelovanja, postala prepoznatljiv i pouzdan partner, u zemlji i šire, na teme obuhvaćene socijalnim dijalogom.

"Od početka smo zagovornici evropskih integracija, imajući u vidu da su zapošljenost i socijalni napredak među osnovnim ciljevima Evropske unije“, kazao je Keković.

On je podsjetio da je USSCG članica brojnih regionalnih, evropskih i međunarodnih sindikalnih udruženja, čijem radu intenzivno doprinosi i sa kojima ima odličnu saradnju.

Prenio je očekivanje da će se Vlada posvetiti jačanju kapaciteta socijalnih partnera i unapređenju kvaliteta socijalnog dijaloga, uz mišljenje da se, kroz isticanje primjera odgovornih poslodavaca koji vode računa o svojim radnicima, može podići svijest o potrebi i kulturi socijalnog dijaloga.

Zajednički je ocijenjeno da, iako vladavina prava čini okosnicu procesa pregovora, veću pažnju u budućnosti treba pridavati i "životnim temama“ među kojima se svakako ističu prava radnika i socijalna politika. U tom cilju je dogovorena saradnja u narednom periodu kako bi se povećala vidljivost ovih tema i evropske integracije učinile procesom svih segmenata društva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније